Zimske gume – potreba ili luksuz?

Razlika izmedju zimskih i univerzalnih nije samo u vrsti i dubini šare, vec i u materijalu.

Zima je vrlo stresan period za automobil, a kada zbog nepripremljenosti dodje do problema, vlasnik se vrlo lako može naci u pravoj agoniji.

Stoga na vreme prekontrolišite gume i obavezno razmislite o zimskim pneumaticima. Nije bitna samo dubina i vrsta šare – zimske gume se razlikuju od univerzalnih i letnjih po sastavu materijala, koji svoje prednosti pokazuje i na suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Naime, napravljene su tako da ostanu elasticne i kada je zaista hladno, što obezbedjuje bolji kontakt sa podlogom.

Mnogi savetuju da se zimske gume montiraju kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, mada se na pojedinim testiranjima pokazalo da su pri ovoj temperaturi all-season pneumatici još uvek bolji na suvom.

Razlika u ponašanju automobila sa zimskim, all-season i letnjim pneumaticima se drasticno povecava kada stigne sneg – pošto zimski imaju dublju šaru, obezbedjuju bolju trakciju, ali i kraci kocioni put. Kanali letnjih se brže popune snegom, nakon cega dolazi do klizanja kao da je pneumatik „celav“.

Na sva cetiri ili na pogonske?

Vecita dilema vozaca koji kupuju zimske gume – uzeti jedan par i staviti na pogonske tockove ili se „otvoriti“ za sve cetiri? Odgovor je vrlo jednostavan. Kupiti cetiri gume, jer ce sa zimskim na pogonskoj osovini auto mnogo lakše kretati iz mesta, ali postoji opasnost da se u kriticnoj situaciji lakše izgubi kontrola, bez obzira da li je u
pitanju vozilo sa prednjim ili zadnjim pogonom.

Ukoliko je rec o prednjem pogonu, u krivini se može zaneti zadnji kraj, dok u slucaju zadnjeg pogona postoji veca mogucnost podupravljanja,tj. auto ce težiti da „ispravi krivinu“.

Oznake

Oznake kao što su M&S, M+S, M&S ili M.S. govore da je pneumatik namenjen vožnji po snegu (S – snow) i blatu (M – mud).

Upravo ovde se situacija komplikuje, pošto gume sa ovom oznakom mogu da budu i all-season i zimske. Stoga, kada želite da kupite prave zimske gume, obavezno tražite specificnu oznaku – snežnu pahuljicu pored oznake M+S na boku.

Znaci, ukoliko nema pahuljice, rec je o all-season, a ako je tu, pred sobom imate zimske gume.

Zaboravite na elektroniku

Ukoliko vozite savremen i luksuzan automobil, prepun elektronskih sistema koji pomažu u vožnji, ne smete se nikako prepustiti osecaju bezbednosti kada stignu sneg i led.

Zakoni fizike se ne mogu kršiti i uvek imajte u vidu da se na kraju sve svodi na kontakt gume i podloge – ako je pneumatik loš ili podloga klizava, a vi se krecete prebrzo, ABS, ESP i kompanija mogu da intervenišu do mile volje – u najboljem slucaju cete sleteti u neku livadu.

Ukoliko još uvek smatrate da su zimske gume luksuz, imajte u vidu da je njihova cena sigurno manja od štete koja može nastati zbog gubitka kontrole nad automobilom.

Izvor: Auto Vesti