Naplata osiguranja

Kako naplatiti štetu kada vam neko udari automobil?

U današnjem saobracaju do udesa dolazi veoma lako – tada je najvažnije sacuvati prisebnost, je lako dolazi do teških reci pa i do fizickog sukoba. Uvek se prvo prisetite da je najvažnija glava na ramenima, pa ako je ona sacuvana i auto ce se lako popraviti (uglavnom).

Policija i zapisnik
Odmah pozovite policiju, a oni ce pozvati Hitnu pomoc ukoliko je potrebno. Nakon što policija obavi uvidjaj, napravice zapisnik sa svim podacima (izjave ucesnika u udesu, kao i svedoka ukoliko postoje, crtež sa opisom, a obavlja se i fotografisanje lica mesta). Zapisnik je izuzetno važan, pošto osiguravajuca kuca na osnovu njega isplacuje štetu.

Potrudite se da nadjete svedoke, jer mogu da budu od velike pomoci na sudu ukoliko dodje do komplikacija u vezi sa utvrdjivanjem krivice.

Korisnio je i zabeležiti sve podatke o ucesnicima, polisama osiguranja, registarske brojeve automobila i brojeve znacki policajaca, pošto se može desiti da neki podatak bude pogrešno upisan.

Zapisnik se podiže posle desetak dana (ponekad i više) – u Beogradu u Dunav osiguranju (Ustanicka 128), u Novom Sadu u DDOR Novi Sad osiguranju (Dimitrija Tucovica 1), a u ostalim gradovima u nadležnim policijskim ustanovama.

Kada uzmete zapisnik, dobro ga procitajte i odmah uložite žalbu ukoliko se sa necim ne slažete.

Zahtev za naknadu štete
Nakon što preuzmete zapisnik, odlazite u osiguravajucu kucu u kojoj je osiguran krivac za udes i podnosite zahtev za naknadu štete. Procenitelj osiguravajuce kuce ce tada pregledati vozilo i oceniti visinu štete. Popravku može da obavi neki od servisa sa kojim osiguravajuca kuca ima ugovor, a možete da nadjete i drugi auto servis koji ce po razumnoj ceni popraviti auto. Postoji i mogucnost da dobijete novac na ruke i sami se snadjete, što naši vozaci cesto prihvataju, narocito vlasnici starijih automobila.

Automobili u garantnom roku se obavezno popravljaju u ovlašcenim servisima, što podrazumeva iskljucivo originalne delove, dok se za one van garantnog roka ili starije od odredjenog broja godina ne moraju koristiti originalni delovi, koliko god to vlasnik želeo.

Kasko
Ukoliko imate kasko, a niste krivi za udes, procedura prijave i naplate se ne razlikuje od standardne kod obaveznog osiguranja. Ukoliko želite da ubrzate proces, možete se obratiti svojoj osiguravajucoj kuci kod koje imate kasko, a ona ce odmah, bez policijskog zapisnika, proceniti štetu i uputiti vas na popravku. Medjutim, popravku ce platiti tek kada stigne zapisnik kao dokaz da vi niste krivi, a potom refundirati troškove od osiguravajuce kuce krivca.

Ako ste vi krivi, štetu drugom ucesniku u udesu nadoknadjuje vaše obavezno osiguranje, a za popravak svog auta iskoristicete kasko. Procedura procene i isplate štete se ne razlikuje. Ipak, ukoliko je rec o manjim oštecenjima, cesto se ne isplati prijaviti štetu, da se ne bi izgubio bonus za narednu godinu ili cak dobio malus.

Kradja i kasko
Prijavite telefonom policiji, a zatim u lokalnoj policijskoj stanici dati izjavu kako bi se napravio zapisnik. Sledi obaveštavanje osiguravajuce kuce, ali se zahtev za isplatu štete može podneti tek posle mesec dana, kada je potrebno predati polisu, potvrdu o prijavi policiji i dokaz da auto nije pronadjen, saobracajnu dozvolu i kljuceve. Problem može napraviti nedostatak saobracajne dozvole ili jednog od kljuceva. Ukoliko automobil naknadno bude pronadjen, automatski postaje vlasništvo osiguravajuce kuce, koja ga može prodati ili ustupiti prethodnom vlasniku kada ovaj vrati isplacenu odštetu.

Totalna šteta i kasko
Totalna šteta se na novijim i skupocenim automobilima vrlo lako napravi, pošto njihova popravka ponekad može da bude veoma skupa. Ukoliko vam se desi ta nesreca, spašeni delovi automobila ce ostati vama, a njihova tržišna vrednost se oduzima od ukupnog iznosa odštete. Moguc je, ipak, dogovor sa osiguravajucom kucom da ona uzme auto delove ili da se javno prodaju, kako biste dobili pun iznos odštete.

Lizing
Lizing kuca je pravni vlasnik vozila, pa njoj se isplacuje odšteta u slucaju totalne štete ili kradje. Lizing kuca od isplacene sume uzima iznos jednak preostalim ratama, a ostatak daje korisniku lizinga – uglavnom znatno manje nego što se ocekuje. U slucaju da se ukradeni auto naknadno pronadje, postaje vlasništvo lizing kuce, a bivši vlasnik ga može preuzeti ako vrati odštetu. Situacija se ne razlikuje ni kod kredita ukoliko je potpisana vinkulirana polisa kasko osiguranja, pa se naknada isplacuje banci, a dalja procedura je ista kao kod lizinga.

Nepoznato ili neosigurano vozilo
Ako nemate kasko, a udarilo vas je nepoznato vozilo, niko vam nece nadoknaditi štetu. Odšteta se dobija samo u slucaju telesnih povreda, a novac isplacuje Garantni fond pri Udruženju osiguravajucih organizacija. Medjutim, situacija je povoljnija ukoliko je u pitanju neregistrovano vozilo – tada se posredstvom neke od osiguravajucih kuca obratite Garantnom fondu.

Stranac
Pri sudaru sa vozilom registrovanim u inostranstvu, obavezno uzmite kopiju njegove zelene karte ili prepišite sve podatke sa nje. Naravno, obavezan je i policijski zapisnik. Potom u nekom od domacih osiguravajucih društava predajete odštetni zahtev, a ono ima obavezu da u roku od 60 dana od podnošenja (sa svim potrebnim dokumentima) nadoknadi štetu. Ukoliko ono to ne ucini, obratite se Udruženju osiguravajucih organizacija, koje treba da postupi u roku od 30 dana – u suprotnom, podnesite tužbu protiv Udruženja i osiguravajuceg društva kojem ste se prvo obratili. Postoji i mogucnost da vozac iz inostranstva nema zelenu kartu, vec tzv. granicno osiguranje, pa uzmite podatke o njemu. Tada se odštetni zahtev podnosi našoj osiguravajucoj kuci koja je izdala granicno osiguranje.

Alkohol i droga
Imajte u vidu da se sva prava na nadoknadu štete gube ukoliko je vozilom upravljao vozac pod uticajem alkohola ili droge, ako nema dozvolu za odredjenu kategoriju, kao i ukoliko vozi pod zabranom.

Izvor: Auto Vesti