Saveti za zimu

Automobil, bez obzira koliko je star, obavezno treba pripremiti za zimu. Evo nekoliko saveta

0812221612_car_in_snowPriprema automobila za zimu mnogima predstavlja veliki napor, te je cesto izbegavaju uz izgovor kako ce snega ionako biti samo nekoliko dana. Ovo je potpuno pogrešan pristup, koji znacajno utice na stanje automobila, ali i na bezbednost.

Finansijski faktor se u ovom slucaju ne može uzeti kao opravdanje – dovoljan je jedan udes da se sva ušteda na dobrim gumama ili sredstvu za odmagljivanje stakala anulira.

1. Tecnost za pranje stakala
Vidljivost je veoma važan faktor bezbednosti, tako da vas neodgovarajuca tecnost za pranje stakala može dovesti u opasnost. Možete da je proverite veoma jednostavno – sipajte malu kolicinu u plasticnu casu i stavite u zamrzivac. Ukoliko se zaledi, to znaci da nece dobro prati stakla pri niskim temperaturama ili ce se zalediti u posudi i crevima za tecnost, što dovodi i do njihovog pucanja.

2. Brisaci
Važni iz istog razloga kao tecnost za stakla. Zimi se cesto oštete, pošto ih vozaci upale pre nego što ociste led sa vetrobrana, što treba izbegavati po svaku cenu. Zato prvo skinite sneg i led sa stakala, pa tek onda krenite. Možete vetrobran namazati nekim od sredstava protiv zaledjivanja ili odbijanja vode, mada ce pomoci i obicno pokrivanje kartonom ili starim cebetom.

3. Magljenje stakala
Pored redovnog cišcenja stakala spolja, obavezno je isto obaviti i iznutra. Premažite ih nekim od sredstava protiv magljenja, mada može da pomogne i limunov sok. Za brisanje koristite namenske krpe, koje se mogu kupiti u skoro svim radnjama.

4. Antifriz
Svi znaju koliko je važna pravovremena zamena antifriza, ali mnogi ipak njegovu zamenu odlažu i po više od tri godine. Treba prvo ispustiti svu tecnost iz rashladnog sistema i usuti novu. Proverite koji se antifriz preporucuje za vaš automobil, pošto postoje posebne tecnosti za aluminijumske hladnjake. Ukoliko smatrate da još nije vreme za zamenu, možete vrlo jednostavno proveriti uredjajem koji se zove bometar. Nikada ne treba mešati dve vrste antifriza – ukoliko niste sigurni koji se prvobitno sipali, bolje obavite potpunu zamenu.

5. Da se vrata ne „zalepe“
Kada u hladno zimsko jutro shvatite da vam je led „uhvatio“ vrata, te da ne možete da ih otvorite, ocajanju nece biti kraja. Zato na vreme namažite gume oko vrata (kedere) glicerinom ili cak Pavlovicevom mašcu (u svakoj apoteci) i obavezno ponovite postupak posle pranja automobila.

6. Da se ne zalede bravice
Ukoliko ste obezbedili kedere protiv leda, a zaboravili na bravice, opet postoji rizik da necete moci da udjete u auto. Zato u bravice (vrata, rezervoar, prtljažnik) sipajte WD 40 ili glicerin.

7. Proverite akumulator
Niske temperature u velikoj meri uticu na akumulator, pa mu je zimi potrebna posebna pažnja. Ocistite kleme na kablovima i stubice na akumulatoru (šmirglom, nožem ili celicnom cetkom skinite tvrdje naslage), možete ih premazati i mašcu da ih zaštiti od vlage (ne kontakne površine), dospite destilovanu vodu ukoliko je potrebno. Ako ce automobil dugo biti parkiran (nedeljama), dobro je izvaditi akumulator i staviti ga na toplo.

8. Sprecite koroziju i zaštitite lak
Pregledajte kompletan automobil i nadjite sva oštecenja, a potom ocenite hitnost popravke. Idealno bi bilo odmah posetiti auto limara, ali ako niste u mogucnosti potrudite se da oštecenja bar privremeno zaštitite. Voskiranje je najbolji nacin da se zaštiti lak – operite auto i sacekajte da se osuši (ili ga osušite), pa krenite da obradjujete deo po deo karoserije (pratite uputstvo na pakovanju). Nemojte da nanosite vosak na stakla i delove od plastike.

Izvor: Auto Vesti