Tesla EV Roadster – 210 km/h na struju

U Kaliforniji je predstavljen nesvakidašnji automobil, sportski dvosed Tesla EV Roadster, do sada najzanimljiviji automobil na elektricni pogon. 720tesla-012Proizvela ga je kompanija Tesla Motors realizujuci inicijalnu ideju o sportskom automobilu sa vrhunskim performansama i minimalnom potrošnjom goriva. Kompaniju koju je osnovao Elon Musk i sam projekat podržava i Arnold Scwarzenegger, guverner Kalifornije, a kao finansijeri tu su Jeff Skoll (eBay), Lary Page i Sergey Brin (Google).
Roadster koji dizajnerski neodoljivo podseca na Lotus Elise, dugacak je 3946 mm i izradjen od aluminijumske strukture sa oplatom od kompozitnih materijala, koji omogucavaju da je ukupna masa manja od 700 kg. Pokrece ga trofazni asinhroni cetvoropolni elektromotor snage 252 KS, koji postiže 13.500 obrtaja u minuti, što omogucava ubrzanje do 100 km/h za cetiri sekunde i najvecu brzinu vecu od 210 km/h. Performanse koje su do sada bile nezamislive za automobil koji pokrece elektricna energija. Treba napomenuti da se samo kod ove vrste pogona maksimalni obrtni moment postiže vec pri samom startu, tako da je efikasnost motora do 90 odsto dok je kod najboljih benzinskih motora ispod 30 odsto. Predvidjena su dva prenosna odnosa, i to 4.20:1 i 2.17:1.
Kao izvor energije koristi se 6831 litijum-jonska baterija, koje imaju dvostruko vecu gustinu energije od teških olovnih i nikl-kadmijumskih akumulatorskih baterija, vrlo su slicne baterijama koje se koriste u prenosnim racunarima. Veliku pogodnost predstavlja i to što se pune iz kucne elektricne mreže, preko obicne uticnice, za samo tri sata. Za pretvaranje jednosmerne struje u naizmenicnu, koja je potrebnu za napajanje elektromotora, koristi se invertorski DC/AC adapter. Medjutim, najveci napredak postignut je na polju autonomije, sa jednim punjenjem može da predje 320 do 400 km, zavisno od uslova vožnje.

Koeficijent vazdušnog otpora smanjen je na 0,24 da bi se postigle izvrsne vozne karakteristike uz što manje energije, a ugradjeni su i specijalni pneumatici sa malim otporom kotrljanja.

Kako bi sve optimalno funkconisalo brine se PEM sistem, odnosno upravljacka elektronika. Osim pretvaranja elektricne energije (npr. u baterijama je jednosmerna struja, a za pogon se koristi naizmenicna), upravljanja procesom regenerativnog kocenja, PEM je zadužen za kontrolu rada samog motora.
Potrošnja energije je oko 110 Wh/km ili preracunato prema americkom cenovniku oko jedan cent po milji, time je Tesla Roadster najmanje dvostruko efikasniji od najboljih hibrida na tržištu. Primera radi, ovo vozilo s 1 MJ energije prelazi 1,14 km, dok je Toyoti Prius ista energija dovoljna za 0,56 km.
Automobil je opremljen kao i vecina drugih modela te klase, tu su ABS i prednji vazdušni jastuci, za potpuni komfor brine elektricni paket, klima uredjaj… i na kraju kucni sistem za punjenje baterija.

Automobilski pogon Nikole Tesle

Nikola Tesla je u svom bogatom pronalazackom opusu imao tri faze u oblasti otkrivanja novih principa i nacina prenošenja energije. Prva je opšte poznata – prenošenje elektricne energije žicanim putem. Druga faza bila je prenošenje elektricne energije bežicnim putem iz centra gde se proizvodi, cuveni eksperimenti u Kolorado Springsu 1899/1900. godine. Treci princip polazio je od spoznaje da se energija nalazi svuda oko nas i da samo treba da se iskoristi, zemlja poseduje svoj elektricitet koji je na raspolaganju u neogranicenim kolicinama.

Na tome se zasnivala i njegova ideja o automobilu sa specijalnim elektromotorom i sa posebnim uredjajem za prijem energije. Ona je sprovedena u delo i eksperiment je 1931. godine uspešno izveden na automobilu Pierce-Arrow sedan u americkom gradu Bafalu.

Dogadjaj je izazvao veliku pažnju. Medutim, najautenticniji svedok vožnje ovim luksuznim automobilom s takvim neuobicajenim pogonom bio je vozac, Petar Savo, Teslin rodjak, po struci pilot. On, pored ostalog, spominje dvanaest specijalnih vakuumskih cevi konvertora koji su rezonantnim sistemom koristile Zemljin elektricitet. Taj prijemni uredjaj Tesla je doneo u specijalnom kovcegu i instalirao ga na predvidjeno mesto. Automobil je imao dve antene. Motor je radio, kako smatraju strucnjaci, po principu potencijala, ne na fluks, to jest, ne na snagu. Mogao je da ide sasvim sporo, ali i da dostigne brzinu od 145 kilometara na sat, a da se pri tom motor nije cuo.

Petar Savo je dao detaljan opis vožnje ovim automobilom i svega onog što se dešavalo u vezi s tim eksperimentom. Tesla je svom rodjaku rekao da ce se ovaj sistem koristiti za pokretanje vozova, brodova, aviona, u domacinstvima…

Medjutim i ovo, kao i mnoga druga znana i neznana otkrica genijalnog Nikole Tesle nisu našla svoju primenu.

Medju prvima Tesla EV Roadster isprobao je Arnold Schwarzenegger, koji je direktno zainteresovan za podršku proizvodnji, koja bi trebalo da se organizuje u Silicijumskoj dolini, vec 2008. Za sada komponente motora proizvode se na Tajvanu, a sklapanje se obavlja u Engleskoj.
Kompanija Tesla Motors objavila je da je projekat sportskog dvoseda završen, a pocetkom 2007. godine pocece da se primaju porudžbine. Najavljena je i nešto smirenija i prostranija porodicna verzija, s cetvoro vrata. Cena ovog neobicnog roadstera nije objavljena, ali prema nezvanicnim podacima ne bi trebalo da predje 100.000 dolara.

Tesla rasprodat za tri nedelje

Sportski dvosed Tesla EV Roadster na elektricni pogon, kako se i predpostavljalo privukao je veliku pažnju javnosti, pre svega one ekološki nastrojene, tako da je prva serija od 100 automobila prodata u roku od tri nedelje. Da bi se stiglo na spisak kupaca bilo je potrebno da se uplati depozit od 100.000 dolara. Proizvodjac Tesla Motors je u svom saopštenju izrazio zadovoljstvo uspehom koji je postigao automobil, istovremeno najavljujuci da ce zaradjeni novac reinvestirati u nove projekte koji bi trebalo da omoguce proizvodnju elektricnih automobila dostupnih širokom broju kupaca.

Posedovanje Tesle Roadstera u SAD postaje trend, tako da su naslovne strane razlicitih casopisa prepune slavnih kupaca Tesle medju kojima je i Džordž Kluni.

Izvor: Net Auto