Saveti Bibenduma za uspešno upravljanje vozilom tokom zime

Zimski pneumatici su osim za sneg razvijeni za kretanje po svim tipovima podloga tokom zime. Cim se temperatura u termometru spusti ispod 7° C, neophodno je da se na automobil postave cetiri zimska pneumatika. Oni su razvijeni da se krecu:

– po putevima sa visokim nivoom vode, ali i po hladnim (ispod 7°C) i suvim putevima,
– po svim zimskim vremenskim prilikama – slaba kiša ili pljuskovi, vlažno ili veoma suvo i hladno vreme.

Znacaj pneumatika koji je prilagodjen za kretanje u zimskim uslovima kada su putevi sa lošim prijanjanjem i niskim temperaturama. alpin-0005162

Zimski pneumatici imaju mnogo bolje prijanjanje i odlicnu pokretljivost, zahvaljujuci svojoj dubinskoj strukturi koja ima veci znacaj od strukture letnjih pneumatika. Struktura zimskog pneumatika sadrži mnogo više šara protektora od letnjih pneumatika u cilju boljeg prijanjanja na snegu. Zimski pneumatici napravljeni su od specijalne mešavine gume na bazi silicijuma koji se prilagodjava niskim temperaturama i omogucava kraci put kocenja.

Preporucuje se korišcenje četiri pneumatika

Dva zimska pneumatika obezbedjuju samo pokretanje. Ali upravljanje automobilom, a kao posledica toga i bezbednost, ni u kom slucaju nisu optimizovani.
Pogon sa samo prednjim zimskim pneumatici ma utice na gubljenje ravnoteže zadnjeg dela i vozilo izlaže riziku prevrtanja.
Prilikom kretanja sa zimskim gumama na zadnjim tockovima, gubi se ravnoteža na prednjem delu i stvara se rizik da se automobil u krivinama krece samo pravo.

Korišcenje lanaca

Ako su obavezni u nekim ski centrima, lanci mogu da budu potrebni i za vožnju po dubokom snegu.

Kada ih kupujete, treba da proverite da li odgovaraju datom modelu automobila, kao i velicini pneumatika. Izaberite lance koji nude maksimalan broj elemenata (karika) na kontakt površini (ukršteni lanci ili lanci u obliku merdevina koji raspolažu sa najmanje dvanaest poprecnih redova za prosecan pneumatik).

Odlaganje pneumatika na kraju zime

Pre nego što skinete tockove, proverite poziciju svih pneumatika na automobilu da biste im sledece zime zamenili mesta u cilju ravnomernog habanja.
Vodom ocistite tockove i pneumatike i osušite ih da biste sprecili njihovu oksidaciju.
Odstranite strana tela (na primer, kamencice) koja su ušla u kanale pneumatika.
Ako su pneumatici postavljeni na felne, odložite ih položeno ili ih okacite, a ako nemaju felne, stavite ih uspravno ili ravno.
Pneumatike odložite daleko od svetlosti, na hladno i suvo mesto i pre svega daleko od tecnih goriva (benzin, ulje…).

Izvor: Net Auto