Vazdušni jastuk

Prošlo je punih dvadeset devet godina od kada je vazdušni jastuk postao sastavni deo bezbednosne opreme u 1automobilu. Jedan od najznacajnijih izuma u oblasti bezbednosti u automobilu do danas je spasao hiljade ljudskih života i postao standardni deo opreme gotovo svih marki automobila.

Istraživanja su pokazala da su vazdušni jastuci samo u SAD spasili 14.200 ljudskih života, a u Nemackoj, zemlji u kojoj je i nastao, preko 2.500.

Premda su se prve ideje pojavile još pedesetih godina prošlog veka, u razvoj se krenulo deset godina kasnije. Nakon decenije istraživanja, stotina crash testova, Mercedes je 1980. lansirao prvi automobil opremljen vazdušnim jastucima. Bilo je to u modelu S-klase, lideru medju elitnim limuzinama. Dve godine kasnije, Mercedes oprema sve modele vazdušnim jastucima, što danas dostiže broj od 12 miliona Mercedesa.

alv-ab-ic-inside-hir

Krajem devedesetih vazdušni jastuci postaju sve uobicajeniji u automobilu. Vazdušni jastuk za suvozaca predstavljen je 1988.godine, a deset godina kasnije stižu i bocni vazdušni jastuci, iznad i ispod prozora, ispod upravljaca… Uskoro može da se ocekuje dvocifreni broj vazdušnih jastuka kao standard u automobilu. Vazdušni jastuk ucnio je sudar dva vozila mnogo bezbednijimza vozaca i putnike.

Vrhunac pionirskih poduhvata na polju bezbednosti bio je sistem Pre-Safe predstavljen 2002. godine, gde veliki broj alv-dabpab-top-view-hirsenzora i racunara upravlja brojnim parametrima vozila, sve u svrhu bezbednosti putnika. Ono što dodatno izdvaja ovaj sistem su mogucnosti da se izbegne sudar, a ako do sudara ipak, mora da dodje da ucini da putnici budu što bezbedniji.

Posle pionirskih napora u razvoju bezbednosti, posle ABS-a, deformacionih zona, samozatežucih pojaseva i raznih drugih inovacija na polju aktivne i pasivne bezbednosti u Mercedesu otkrivaju sledeci korak – aktiviranje vazdušnih jastuka pre samog sudara i individualizaciju zaštitnih sistema, što znaci da ce se vazdušni jastuk prilagodjavati godinama, stasu, starosti i polu osobe koju štiti.

Izvor: Net Auto