Mali zimski saveti

Lošije vremenske prilike, kiša, sneg, poledica i magla nalažu posebnu pripremu vozila i nacin vožnje u zimskom režimu saobracaja. Evo nekoliko saveta kako da se obavi priprema vozila i kako treba voziti u takvim uslovima:

  • Pre startovanja motora obavezno treba proveriti u kakvom su stanju brisaci, može se dogoditi da su potpuno smrznuti. Treba proveriti da li su ukljuceni brisaci pre startovanja motora. Ukoliko jesu, treba sacekati da se vrate na startnu poziciju, nakon toga ih iskljuciti, pa potom startovati motor.
  • Nakon startovanja motora potrebno je ostaviti motor da radi za vreme dok se uklanja sneg sa svih stakala. Istovremeno ukljuciti grejanje u vozilu i ventilator kako bi se stakla odmaglila sa unutrašnje strane. Potrebno je skinuti sneg sa prednjeg i zadnjeg dela karoserije, jer ako sneg ostane na vozilu njegove ivice postaju manje vidljive cime se umanjuje procena rastojanja vašeg vozila u odnosu na ostala vozila.
  • Treba proveriti sva svetla: prednja velika i srednja svetla, zadnja stop svetla, svetla za maglu, poziciona, pokazivace pravca, svetla za vožnju unazad. Obavezno treba ukloniti naslage snega ili leda sa svih svetala.
  • Ako je vidljivost smanjena poželjno je upaliti srednja svetla cak i danju jer, iako ona možda nece dovoljno osvetliti put, onda ce bar vaše vozilo biti lako uocljivo ostalim ucesnicima u saobracaju.
  • U toku vožnje po snegu i ledu svi manevri se obavljaju polako i pažljivo (startovanje, usporavanje, kocenje, okretanje vozila, zaustavljanje, itd.) nagli pokreti ne dolaze u obzir po klizavom kolovozu.
  • Ako je glavni kolovoz na usponu jako klizav, potrebno je polako usporiti, a zatim prici vozilom uz desnu ivicu kolovoza (da bi se ostvario kontak t sa podlogom koja je manje klizava) pa polako dodavati gas.
  • Treba izbegavati penjanje uz klizav uspon neposredno iza drugog vozila, jer ako se dogodi da se ono zaglavi i vi cete ostati zaglavljeni. Stoga treba smanjiti brzinu pre uspona i održavati malo vece rastojanje u odnosu na vozilo ispred.
  • Ako vozilo pocne da se kliza po kolovozu neophodno je da se okrene volan na istu stranu – na pr. ako zadnji deo vozila pocne da se zanosi npr. u desnu stranu treba okrenuti volan u desnu stranu! U slucaju klizanja ili zanošenja vozila nikada ne treba da se koristi kocnica!
  • Potrebno je smanjiti brzinu znatno pre skretanja u raskrsnici. Treba izbegavati korišcenje kocnica pri skretanju, vec polako smanjiti brzinu, skrenuti, pa naknadno polako povecavati brzinu.
  • Ako se na snegu vozilo krece znatno sporije od ostalih vozila potrebno je upaliti sva cetiri pokazivaca pravca kako bi se na vreme upozorili ostali vozaci.

Zimski uslovi vožnje mogu biti manje opasni ako se primenjuju ovi saveti. Vožnja ce biti sigurnija i prijatnija kako za samog vozaca tako i za ostale ucesnike u saobracaju.

Izvor: Net Auto