Bang & Olufsen razvio ekskluzivan audio-sistem za Audi A8

Danski specijalizovani proizvodjac elektronike i Hi-Fi opreme, Bang & Olufsen, je razvio za vrhunski model Audi A8 audio-sistem buducnosti koji je i u luksuznoj klasi automobila postavio nove kriterijume.
Audi je na sajmu automobila u Frankfurtu IAA 2005. predstavio prvo vozilo sa B & O Advanced Sound System-om, a u ponudi je od pocetka godine.
Inovativan dizajn i napredna tehnika, uz to najviši moguci kvalitet materijala i završne obrade vrednosti su kojih se podjednako pridržavaju dva kooperaciona partnera Audi i Bang & Olufsen.
Karakter modela Audi A8, kao limuzine sa najviše sportskog duha u segmentu luksuznih automobila, predstavljen je progresivnim izgledom i tehnologijama koje u svim oblastima predstavljaju sam vrh proizvodnje automobila. Aluminijumska konstrukcija karoserije Audi Space Frame, permanentan pogon na sva cetiri tocka quattro i Multi Media Interface MMI samo su tri primera motoa marke Audi „Vorsprung durch Technik“ („napredak sa tehnikom“).

Napredak koji Bang & Olufsen Advanced Sound System prenosi i na zvucnu dimenziju. Ovaj sistem, specijalno razvijen za model A8, u obzir uzima konkretne zvucne karakteristike enterijera, kao što su zapremina prostora, oblik i vrsta korišcenih materijala. Takodje, uzimaju se u obzir i brzina vožnje, uticaji vetra kao i trenje izmedju asfalta i pneumatika. Za perfektan doživljaj zvuka u modelu Audi A8 zaslužno je ukupno 14 vrhunskih aktivnih zvucnika u tehnologiji Acoustic Lens Technology koju je razvio B & O, sa pojacalom snage vece od 1.000 W. Specijalno za Audi A8 konstruisane su i maske zvucnika od brižljivo obradjenog eloksiranog aluminijuma – materijala od koga je napravljena i karoserija ove sportske luksuzne limuzine. Iza obloga smešteni su aktivni zvucnici sa odgovarajucim pojedinacnim pojacalom za svaki zvucnik. To omogucuje precizno prilagodjavanje akusticnih karakteristika zvucnika konkretnoj funkciji u okviru celine.

Svi zvucnici nalaze se u zatvorenim kucištima. To omogucuje apsolutnu kontrolu zvucnika, nezavisno od mesta ugradnje cime se posebno eliminišu smetnje koje nastaju usled rezonancije. Dizajn Sound System-a uverljivo se uklapa u sportsko-luksuzni ambijent modela A8 i dopunjuje ga svojim futuristickim izgledom. Aktiviranjem sistema, iz instrument-table automatski izlaze dva visokotonca (lens-technology), cije precizno podešeno horizontalno zracenje prenosi izuzetno detaljnu zvucnu sliku do svih sedišta. Ovo je spoj fascinacije vidljive tehnike i zvucne briljantnosti novog Bang & Olufsen Advanced Sound Systema.

bang_and_olufsen_audi_a8

Izvor: Net Auto