XVIII Republičko takmičenje saobraćajnih škola Srbije u Novom Sadu 2011. godine

XVIII Republičko takmičenje saobraćajnih škola Srbije u Novom Sadu od 14.04. – 16.04.2011. godine

XVIII Republičko takmičenje saobraćajnih škola Srbije održano je od 14.04.2010. do 16.04.2011. u Novom Sadu. Takmičilo se 22 saobraćajne škole iz cele Srbije, Novi Sad se pokaza kao odličan domaćin… Vreme je bilo izuzetno teško za rad takmičara zbog stalnih padavina i neprestane kiše, što je otežalo rad učenicima na poligonu, sudijama i profesorima.  Uslovi, regularnost takmičenja i gostoprimstvo domaćina su bili na visokom nivou i za svaku pohvalu (Svaka čast novosadjani! Sve čestitke direktoru Saobraćajno Tehničke škole „Pinki“ Novi Sad na odličnoj organizaciji takmičenja).

Praktičan deo takmičenja - vožnja učenika na poligonu za B i C kategoriju

Ekipa Smedereva se, kao i svake godine, dugo i vredno pripremala, oko dva meseca, i rezultati nisu izostali, dva treća mesta i jedno peto mesto. Učenici su bili izuzetni, na teorijskom delu su sve tri ekipe osvojile maksimalnih 700 bodova, tako da su o konačnom plasmanu odlučivale sekunde! Profesori Lazić Darko, Vemić Dejan i Radmilović Marko  su prezadovoljni uspehom svojih učenika,  kao i regularnošću takmičenja i druženjem u Novom Sadu.

Učenici Tehničke škole Smederevo: Jovanović Slađana i Živanović Lazar i profesor Darko Lazić

– Način takmičenja i propozicije

Ekipu jedne škole čine dva učenika trećeg ili četvrtog razreda, srednje saobraćajne škole smera Tehničar drumskog saobraćaja ili Vozač motornih vozila.  Jedan grad u tri discipline može imati tri ekipe(u svakoj disciplini po 1 ekipa) po dva učenika (ukupno 6 učenika), s tim što jedan od tih 6 učenika po propozicijama takmičenja mora biti bar jedna devojčica!  Takmičenje se sastoji iz dva odvojena dela: teoretskog dela (koji donosi 700 mogućih bodova) i praktičnog dela (koji nosi 300 bodova), što ukupno daje maksimalnih 1000 bodova.  Takmičenje se obavlja na taj način što se prvog dana ekipe rešavaju teoretski deo, koji je sasatavljen od teoretskih pitanja sa ponuđenim odgovorima (a,b,c) , zadatke iz Bezbednosti i Organizacije saobraćaja i test za “B” ili “C” kategoriju za polaganje vozačkog ispita. Taj deo takmičenja traje 1 sat, i takmičari su pokazali visok stepen znanja saobraćajnih predmeta i odlično poznavanje saobraćajnih propisa. Čak dvanaest ekipa (19 ekipa je učestvovala u toj kategoriji) je imalo maksimalnih 700 bodova na teorijskom delu takmičenja u kategoriji Vozač motornih vozila “B” kategorije, što je garantovalo neizvesno i uzbudljivo takmičenje do samog kraja.  U drugoj kategoriji Tehničar drumskog saobraćaja (konkurencija od 17 škola) 7 ekipa je na teorijskom delu imalo maksimalnih 700 bodova, a u kategoriji Vozač motornih vozila “C” kategorije (11 škola je imalo takmičarsku ekipu) pet ekipe je imalo maksimalnih 700 bodova.

Učenici Tehničke škole Smederevo: Momčilović Vladimir i Kostadinović Filip i profesor Vemić Dejan

Praktičan deo podrazumeva da ekipa (dva učenika), na poligonu, upravljaju vozilom “B” ili “C” kategorije u zavisnosti od discipline i moraju pokazati visok stepen obučenosti i tehnike vožnje motornog vozila  (pomeranje čaša punih vode ali da se u toku kretanja voda ne prospe, manevrisanje, ulazak u garaže pod različitim uglovima, navoženje vozila na daske…) i sve to se mora putničkim automobilom obaviti za fiksnih 145 sekundi, a teretnim vozilom za 200 sekundi. Ekipe su se odlično pokazale, uspešno su savladali sve prepreke na poligonu i dokazali da su instruktori i profesori, naravno, kao i deca ulozili veliki trud i rad u pripremanju takmičarskih timova.

Učenici Tehničke škole Smederevo: Živković Nikola i Vukić Bojan i profesor Radmilović Marko

Učenici su pokazali izuzetan stepen znanja,volje, htenja i  tehnike vožnje…

Rezultati po kategorijama su sledeći:

I –  Tehničar drumskog saobraćaja (konkurencija od 17 škola)

1. mesto: Tehnička škola – Pirot – učenici: Nikola Panajotović i Dušan Manojlović – 997 bodova

2. mesto: Srednja tehnička škola – Sombor – učenici: Željko Grba i Miroslav Skeledžija – 996 bodova

3. mesto: Tehnička škola – Smederevo – učenici:  Jovanović Slađana i Živanović Lazar  – 987 bodova

 

II –  Vozač motornih vozila “B” kategorije (konkurencija od 19 škole)

1. mesto su podelili : Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ – Užice – učenici:   Marko Pević i Stefan Panić – 1000 bodova i

Tehnička škola GSP – Beograd – učenici: Filip Spasov i Miloš Maletić – 1000 bodova

2. mesto: Saobraćajna škola „Pinki“ – Novi Sad – učenici:  Obilić Bojan  i Aleksandar Lekić – 997 bodova

3. mesto: Tehnička škola – Smederevo – učenici:  Momčilović Vladimir i Kostadinović Filip – 995 bodova

 

XVIII Republičko Takmičenje saobraćajnih škola Novi Sad

 

III –  Vozač motornih vozila “C” kategorije (11 škola je imalo takmičarsku ekipu)

1. mesto: ESTŠ „Nikola Tesla“ – Kraljevo – učenici: Dejan Sretenović i Nikola Nikolić – 999 bodova

2. mesto: Saobraćajna škola „Pinki“ – Novi Sad – učenici: Zoran Kostreš Velemir i Selman Morina – 992 bodova

3. mesto: Tehnička škola „12 februar“ – Niš – učenici: Nemanja Mihajlović i Filipović Nikola – 941 bodova

Novi Sad noću

Ekipa Smedereva

Kao i svake godine, ponovo se obraćam cenjenim kolegama sa Saobraćajnog fakulteta, u nadi da će bar neko pročitati ovu sugestiju i kritiku i odreagovati pravovremeno.
Na kraju, bih napomenuo da je velika sramota za Saobraćajni fakultet iz Beograda, koji se nikada i ne udostoji da nas podrži i poseti, kao da Zajednica saobraćajnih škola Srbije i ne postoji, kao i ovo takmičenje. Drugi fakulteti , npr. Mašinski fakultet iz Beograda srednjoškolce koji osvoje neko od prva tri mesta na Republičkom takmičenju direktno upisuje bez prijemnog ispita na svoj fakultet, težeći da “zgrabi”  najbolju decu iz Srbije  (što je i pravilno i normalno), a Saobraćajni fakultet iz Beograda našoj deci, koja su dokazala da su najbolja u Srbiji, ne daje ni jedan jedini bod na prijemnom, što lično smatram, kao i moje kolege iz cele Srbije,  da je bruka i sramota.
Gospodo profesori sa  Saobraćajnog fakulteta, podržite nas bar malo, ako ne možete da direktno tu najbolju decu upišete na Saobraćajni fakultet, dajte im bar po 10 bodova nagradu, kako bi lakše upisali fakultet i pološili prijemni!

 

Novi Sad

 

Autor teksta i slika: prof. Darko Lazić