Samo Fiat Srbiju spasava

Samo Fiat Srbiju spasava - Fiat 500L

Da nam svane – Proizvodnja i izvoz novog „fiće“ pokrenuće industrijsku proizvodnju, otvoriti hiljade radnih mesta i dovesti do rasta srpske privrede

Proizvodnja novog automobila „fijat 500 L“ u Kragujevcu mogla bi ove godine da spase Srbiju. Ekonomski analitičari ističu da će novi „fića“ pokrenuti industrijsku proizvodnju, zaposliti hiljade ljudi i doprineti rastu BDP-a.

Iako zbog krize i Srbija beleži pad industrijske proizvodnje, stručnjaci naglašavaju da će proizvodnja novog modela u Kragujevcu neutralisati ovaj negativni trend, a vrlo moguće i povećati proizvodnju.

Izvoz milijardu evra

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da jedino „Fijat“ u ovom trenutku može da pokrene privredu Srbije.

– „Fijat“ bi mogao da podigne proizvodnju za dva do četiri odsto i tako neutrališe negativni trend koji imamo u industriji. A treba računati i na sve druge firme koje rade delove za „Fijatova“ vozila. Jer sve ono što se do sada uvozilo od auto delova moglo bi da se proizvodi i ovde. Ovo je možda i najkrupniji industrijski pomak u Srbiji od 2000. godine – ističe Zdravković.

U Ministarstvu ekonomije ranije su najavili da bi već naredne godine u Srbiju moglo da uđe i milijardu evra od izvoza automobila, kada proizvodnja uzme maha. Zdravković navodi da bi građani Kragujevca od toga mogli da imaju barem 50 miliona evra i da će takav izvoz privući strane investitore.

– Za svakog ko planira da investira ta milijarda evra znači da se u Srbiji nešto dešava, i to pozitivno. To će uticati na poboljšanje svih naših indikatora koji govore o ekonomskom stanju u zemlji – ističe Zdravković.

Predsednik UO Poslovnog udruženja proizvođača drumskih vozila Miroslav Matović kaže da će proizvodnja „fijata 500 L“ povući celu auto-industriju.

– Očekujemo da se vrate oni stari dani kada je tu bio zaposlen veliki broj ljudi. Sledeće godine se planira barem milijarda evra od izvoza, pogotovo što u okviru „Fijata“ radi i „Krajsler“, koji funkcioniše na američkom tržištu. Za nas je veoma bitno što će se u Srbiji proizvoditi i delovi za ovaj auto – navodi Matović.

Inače, stručnjaci smatraju da bi u industriji komponenata za „Fijatova“ vozila moglo da se zaposli još 10.000 ljudi.

Dnevno 1.000 vozila

Sekretar Ministarstva ekonomije Aleksandar Ljubić veruje da će „Fijat“, osim ovog, za dve do tri godine sigurno izbaciti još neke nove modele.

– Ovo jeste najveća investicija ove godine, koja ne samo da će doneti novac u Srbiju, već će doprineti i povećanju izvoza. Ipak, životni vek ovog novog modela biće ograničen, tako da za nekoliko godina možemo da očekujemo nove modele. Treba imati u vidu da na jednog radnika zaposlenog u „Fijatovoj“ fabrici u Kragujevcu dolaze još četiri koji ga na neki način opslužuju. Bilo da se radi o proizvođačima komponenti ili nekom iz prehrambene i ugostiteljske branše. Ako bismo jednog dana došli do 300.000 vozila godišnje, koliki je kapacitet fabrike, to znači da bi se u Kragujevcu dnevno proizvodilo oko 1.000 automobila. Zamislite koliko će to tek uticati na povećanje zaposlenosti i prihoda – izjavio je Ljubić.

Fakti

– Masovna proizvodnja novog „fijata“ počinje u maju
– Izvoz „fijata 500 L“ kreće na jesen
– Cena novog modela biće od 10.000 do 15.000 evra
– Auto je namenjen američkom i evropskom tržištu

„Fijat“ ulaže još 300 miliona €

Predsednik sindikata „Fijat automobili Srbija“ Zoran Mihajlović očekuje da će Italijani ove godine investirati u kragujevačku fabriku oko 300 miliona evra.

– Oni su uradili oko 300 novih automobila i to ide na probnu vožnju, testove izdržljivosti i sve što je potrebno da se uradi da bi mogli da izađu na američko i evropsko tržište. Krajem marta će krenuti sklapanje automobila, a od aprila proizvodnja. Pored novog modela, verovatno će se proizvoditi i barem 1.000 „punta“ mesečno – kaže Mihajlović.

Autor: Radovan Ž. Marković

Foto: Fiat

Preuzeto sa: Pressonline.rs