Prodaja automobila u Španiji u aprilu manja za 22%

Seat Ibiza pad prodaje u Španiji u aprilu

Seat Ibiza pad prodaje u Španiji u aprilu

Prodaja novih automobila u Španiji u aprilu 2012. je pala na 20-godišnji minimum, pošto je recesija udarila na novčanike kupaca.

Prodaja je smanjena za 21,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 56.250 vozila, navedeno je u izveštaju Nacionalne asocijacije proizvođača automobila, a prenosi agencija AFP.

Asocijacija je ocenila da „tržište ne pokazuje znakove oporavka“, navodeći da je prodaja automobila u 2011. smanjena za 17,7 odsto, na 808.056, što je najniži nivo od 1993.

Španija nema velike domaće proizvođače automobila, ali se u njoj nalazi 18 fabrika u vlasništvu deset inostranih auto-kompanija, što je čini drugi najvećim proizvodjačem u Evropi posle Francuske.

„Naše kompanije su sve do sada, zahvaljući izvozu, ostvarivale prihvatljive nivoe proizvodnje, ali su ekonomije naših glavnih zemalja kupaca sada takodje ugrožene, što preti našim prognozama rasta“ , rekao je direktor ove asocijacije David Barijentos.

To bi moglo imati ozbiljne posledice po zapošljavanje u zemlji koja je u prvom kvartalu 2012. zabeležila rekordnu stopu nezaposlenosti od 24,44 odsto, najvišu u industrijalizovanom svetu.

„Stvari su gore od očekivanog zato što je zemlja ušla u recesiju, na osnovu čega predviđamo prodaju od 780.000 jedinica u ovoj godini, za 3,5 odsto manje u odnosu na prethodnu“ , rekao je on.

Zvanični podaci, objavljeni u ponedeljak, pokazuju da je Španija pala u recesiju, samo dve godine pošto se oporavila od poslednje krize, koju su izazvali globalna finansijska kriza i pucanje sektora nekretnina.

Izvor: Tanjug.rs / B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rs