Dečja sedišta sa atestom, vozila bez zatamnjenih stakala

Nove odredbe Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila od danas stupaju na snagu.

Nova vozila, koja se registruju prvi put od danas će morati da imaju naslone za glavu i pojaseve na svim sedištima, kao i ABS kočioni sistem. Ovo je propisano novim odredbama Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila koji danas stupa na snagu. Pored toga, vozači u Srbiji moraće da poštuju i pravila, koja se odnose na kvalitet dečjih sedišta, zatamnjena stakla, poziciju volana na desnoj strani i upotrebu zimskih guma.

Prema novim odredbama Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila, dečja sedišta moraju da imaju odgovarajući atest, koji se prepoznaje po oznaci ECER 44/04. Ova sedišta moraju da budu pravilno postavljena i da imaju potvrdu da zadovoljavaju standarde kvaliteta i čvrstoće. Takođe, moraju da budu prilagođena odgovarajućem uzrastu deteta.

Prednja stakla vozila, prema novoj odredbi pravilnika, neće smeti da budu zatamnjena. Bočna stakla mogu da budu do 30 odsto, dok vetrobranska i zadnje staklo mogu da budu zatamnjeni do 100 odsto. Pravilo ne važi za vozila državnih organa. Vozači procenat zatamnjenosti stakala mogu da provere u institucijama ovlašćenim za izdavanje atesta, kao što su Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije i Mašinski fakultet.

Za upotrebu neodgovarajućih dečjih sedišta i korišćenje vozila koja imaju neodgovarajući stepen zatamnjenih stakala predviđene su kazne od 15.000 do 30.000 dinara i šest kaznenih poena.

Vozila sa volanom na desnoj strani uvezena i kupljena posle 30. juna ove godine neće moći da se registruju. Preciznije, vlasnici registrovanih vozila sa volanom na desnoj strani i oni koji će to učiniti do 30. juna ove godine ne moraju, prema novom pravilniku, da menjaju poziciju volana. Svi ostali, dakle oni koji posle ovog datuma uvezu i kupe vozilo sa volanom na desnoj strani, pre registracije moraće da promene njegovu poziciju.

Kada je reč o upotrebi zimskih guma, na snazi ostaje pravilo da su one neophodne u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo na kolovozu na kojem se očekuju sneg, led ili poledica. To znači da ako je u ovom periodu godine temperatura visoka, odnosno nema snežnih padavina i poledice, vozači mogu da voze sa letnjim gumama.

D. S. V.
Izvor teksta i slika: Politika.rs