Opel Astra Opc Extreme

Opel Astra Extreme

Beskompromisna sportska izvedba: Nova Opel Astra OPC EXTREME

  • Studija za malu proizvodnu seriju: Svetska premijera na Sajmu automobila u Ženevi
  • Sa trkačke piste do javnih puteva: Stiže najbrži ikad proizvedeni model Astre
  • Turbo pogon i karbonska vlakna: Preko 300 ks, 100 kilograma lakša nego OPC varijanta
  • Izgled koji oduzima dah: Haj-tek lak naglašava Opelov izvajan dizajn

Riselshajm. Model Opel Astra OPC EXTREME, čija svetska premijera će biti upriličena na Sajmu automobila u Ženevi, je pravi performantni trkački automobil. Model razvijen na severnoj stazi Nirburgring, kao najzahtevnijoj stazi za trke na svetu, opremljen je svim haj-tek delovima koje poseduje i trkačka varijanta Opel Astra OPC Cup, a pokreće ga 2.0-litarski turbo motor sa preko 300 ks. Astra OPC EXTREME razvijena je direktno iz Cup verzije i uvodi istinsku trkačku tehnologiju na put. Ako reakcija javnosti bude u skladu sa pozitivnim očekivanjima, Opel planira proizvodnju male serije super sportske izvedbe modela EXTREME za vožnju po ulicama.

Ispod haube od karbonskih vlakana modela EXTREME biće smešteno 300 ks. Njegov 2.0-litarski turbo benzinac, sa direktnim ubrizgavanjem i varijabilnim otvaranjem ventila je jednostavno najsnažniji 4-cilindarski agregat koji je Opel ikad proizveo. Motor u potpunosti izveden od aluminijuma uparen je sa 6-stepenim manuelnim prenosnim mehanizmom glatkog hoda koji prenosi snagu pomoću diferencijala ograničenog proklizavanja. Ova pogonska grupa, isprobana na trkama, će sa lakoćom pogoniti model OPC EXTREME, obzirom da je super-sportski automobil 100 kilograma lakši nego konvencionalna Astra OPC, zahvaljujući visoko-kvalitetnim delovima od karbonskih vlakana.

Budući u širokoj upotrebi u Formuli 1, gde se koriste radi smanjenja težine, karbonski kompozitni materijali inkorporirani su u celokupnu strukturu verzije EXTREME. Ovaj izuzeno snažan i veoma lak materijal se upotrebljava za aerodinamički optimizovano zadnje krilo, difuzor, prednji spojler, haubu, ukršteno ojačano vešanje, poklopac motora, kompletne točkove, luk zadnjeg točka i krov. Karbonski točkovi su 20 kilograma lakši u odnosu na aluminijumske. Ovo predstavlja uštedu na težini u ključnoj oblasti obzirom da je masa značajno smanjena – što raduje inženjere i čini vožnju zabavnijom. Krov od karbonskih vlakana koji je razvijen unutar kompanije je gotovo lak kao pero. Njegova težina je svega 2,6 kilograma, dok je težina čeličnog krova 9,3 kilograma, a ovim je i značajno spušten i gravitacioni centar modela Astra EXTREME. Blatobrani su izvedeni od aluminijuma i težina im je tek 800 grama po komadu, umesto 2,24 kilograma koliko imaju čelični.

Smanjenje težine u ključnim oblastima značajno poboljšava agilnost, ukupno upravljanje i, naravno, odnos snage i težine automobila. Kao rezultat toga, verzija modela EXTREME za vožnju po ulicama prolazi kroz krivine jednostavno na način koji to čini i trkačka verzija na trci izdržljivosti (VLN) u Nirburgringu. Takođe, Opel je na modelu EXTREME postigao zapanjujuću zaustavnu snagu, sa kočionim sistemom sa 6-klipnim Brembo čeljustima, koji poseduje prednje diskove od 370 mm kao kod trkačkog automobila. 19-inčne 245/35 gume izuzetno visokih preformansi, posebno razvijene za model EXTREME, takođe imaju ključnu ulogu sa gotovo podjednako dobrim naleganjem na asfalt kao i trkački automobil. Pored toga, šasija je podesiva, baš kao kod pravog trkačkog turing automobial.

Pohod ka beskompromisnim performansama se nastavlja u dizajnu kabine modela EXTREME: zadnja sedišta su izbačena a ubačena je sigurnosna roll bar zaštita. Vozač i suvozač su savršeno smešteni u posebno dizajniranim Recaro sportskim sedištima, sa Scrotch sigurnosnim pojasevima sa šest tačaka. Kod modela Astra OPC EXTREME, putnici ne samo da sede u autombilu, nego su i potpuno integrisani kao deo samog vozila. Vozač ima i zadovoljstvo dodira vrhunskog upravljača ojačanog karbonskim vlaknima i prekrivenog antilop kožom, prošivenog finim žutim dekorativnim koncem. Opelova osnovna boja za motosport nalazi se na modelu Astra OPC EXTREME i na drugim delovima: na ekskluzivno dizajniranom znaku i kao lak na bočnim pragovima i lajsni prednjeg spojlera.

Kada je u pitanju lak, format karserije modela Astra GTC – osnovni model za verziju OPC EXTREME – savršeno prikazuje Opelovu vajarsku filosofiju. Njeni tečni, izvajani oblici i precizni detalji uklapaju se u dramatične proporcije. Višeslojna farba modela Astra OPC EXTREME se kombinuje sa visoko-kvalitetnim ukrasnim detaljima radi postizanja trodimenzionalnog efekta, uz dodatno naglašavanje jasno izvedenih ivica automobila, smelih linija i sportskih proporcija.

Sa novim modelom Astra OPC EXTREME demonstriramo čistu radost vožnje! Ova studija je prosto spektakularna tako da će zaljubljenici u vožnju ceniti njen izgled koji je upadljiv a bez egzibicija. Enterijer ovog modela je vrhunski i tipičan za za Opel – uzbudljiv, precizan i sa nemačkim kvalitetom. EXTREME je novi najbolji model u našoj liniji modela Astra, sa svim atributima vrhunskog sportskog automobila”, tvrdi izvršni direktor Opela Dr. Karl-Tomas Nojman.