Istorija Mazde

Kako je Mazda dobila ime

Mnoge automobilske kompanije nose imena svojih osnivača, kao na primer Honda, Renault, Ferrari itd. Druge opet kao naziv koriste neku skraćenicu – BMW i Fiat su ilsutrativan primer. Mazda je verovatno jedini proizvodjac automobila koji se pri izboru naziva opredelio za ime božanstva.

zaratustraZaratustrino učenje jedno je od najstarijih na svetu, nastalo je u sedmom veku pre naše ere. Centralno mesto Zaratustrinim propovedima zauzima suprotnost izmedju Dobra i Zla. Vrhovno božanstvo, Tvorac Neba i Zemlje, ljudi i duhova, iz kojeg izviru Svetlost, Istina i Dobro, a koji je istovremeno i vrhovni sudija, naziva se Ahura Mazda.

Sadašnja kompanija Mazda nekada je poslovala i postala poznata pod imenom Toyo-Kogyo Corporation. Ipak, od pocetka su se neki od proizvedenih automobila pojavljali pod imenom Mazda. Sam osnivac kompanije Jurijo Matsuda izabrao je ime, smatrajuci da ce mu ovaj izbor donieti srecu u poslu. Kasnije, 1984. godine, kompanija Toyo-Kogoyo Corporation promenila je ime u Mazda Motor Corporation i tu se prica završava. Treba još dodati da kada se pogleda raniji logotip kompanije, (sadašnji Mazdin logotip je u obliku krilatog slova M), vidi se da predstavlja dve stilizovane ruke, koje grle, podupiru i štite Zemlju, ceo svet.

Osnivac Jurijo Matsuda (1875.-1952.)

Jurijo Matsuda rodjen je, kao dvanaesto dete, u prefekturi Hirošima 6. avgusta 1875. godine u ribarskoj porodici. Kada je imao tri godine umro mu je otac, a s trinaest godina zaposlio se u kovackoj radionici u Osaki. U dvadesetoj godini vec je posedovao sopstvenu radionicu s pedeset zaposlenih radnika, koju je zbog recesije morao da zatvori. Ponovo se jujirooprobao u istom poslu tek posle jedanaest godina.

Konstruisao je i patentirao pumpu koja se vrlo dobro prodavala, zbog cega je i osnovao preduzece. Medjutim, kada je drugo preduzece preuzelo njegovo, on je opet napustio posao.

Tek 1912. godine ponovo je osnovao novo preduzece. Posle samo godinu dana rada zapošljavao je cetiri hiljade radnika, koji su proizvodili delove za artiljerijska oružja za Carsku Rusiju. Medjutim, i to su preduzece uskoro preuzeli drugi vlasnici, ali i on preuzima s grupom ulagaca, u januaru 1920. godine preduzece Abemaki, koje je proizvodilo plutu. Preduzece je kasnije preimenovano u kompaniju Toyo Kogyo (prva rec na japanskome jeziku oznacava istok, a druga industriju). Sledece, 1921. godine, Jurijo Matsuda pocinje samostalno da upravlja kompanijom.

mazda-go-aU septembru 1927. godine odlucio je da njegova kompanija poveca proizvodnju i da pocne nove proizvodne programe. U tom sklopu je 1929. godine proizvedeno prvih trideset motocikala, od kojih je jedan cak pobedio u nekoj trci.

Pocetkom 1931. godine kompanija Toyo Kogyo pocela je da proizvodi dostavne trotockaše s motorom od 500 cm 3 , koji su se vec sledece, 1932. godine s velikim uspehom prodavani i u Kini. Kompanija je, potom, 1940. godine proizvela i prvi prototip automobila, ali njegov razvoj je zaustavljen pocetkom Drugog svetskog rata.

Posle Drugog svetskog rata

Atomska bomba koju su amerikanci 6. avgusta 1945. godine bacili na Hirošimu nije uništila kompaniju Toyo Kogyo. Ostalo je sacuvano malo više od polovine njenih zgrada, tako da vec za pet godina, 1950. godine, mogla da pocne proizvodnja novog trotockaša tipa CT koji je postigao veliki uspeh. Pokretao ga dvocilindarski motor zapremine 1157 cm3, koji je razvijao snagu od 32 KS. Zatim sledi CA dostavni cetvorotockaš i vatrogasno vozilo CF.

U maju 1960. godine konacno je predstavljen automobil R 360, kupe s vazdušno hladjenim motorom i zapreminom od carol-360356 cm3. Godine 1962. sledi Carol sedan s cetvorocilindarskim motorom, a 1963. godine model 800 i familio four, kod kojeg je motor bio postavljen napred, a pogon je bio na zadnje tockove.

Godine 1951. upravljanje kompanijom preuzeo je Tsuneji, sin Jurija Matsude, koji je u martu sledece godine umro. Tsuneji je vodio kompaniju sve do svoje smrti 1971. godine, kada je preuzima njegov sin Kohei, vodeci je do 1977. godine. Godine 1984. kompanija Toyo Kogyo Corporation promenila je ime u  Mazda Motor Corporation.

Izvor: Net Auto