Hjundai predstavio mobilne telefone koji se koriste umesto ključeva

Hjundai je ovih dana predstavio novi tehnološki koncept koji predviđa korišćenje pametnih telefona umesto ključeva. Ovakav sistem napredne tehnologije, koji je novinarima pokazan u blizini evropskog ogranka kompanije sa sedištem u Nemačkoj, trebalo bi da uđe u upotrebu tokom 2015. godine.

Ovakva novina nije u potpunosti revolucionarna, jer su se i do sada informacioni sistemi automobila mogli povezivati sa pametnim telefonima i tabletima, ali je Hjundai napravio korak dalje koristeći naprednu bežičnu NFC (Near Field Technology), koja će vozaču omogućiti da otključa i zaključa automobil jednostavnim pokretima telefonom u blizini senzora koji će se nalaziti na bočnim staklima.

Kada vozač uđe u automobil, dovoljno je da pametni telefon stavi na centralnu konzolu i da na taj način sinhronizuje automobil i telefon, dok će se sve potrebne informacije prikazivati na centralnom displeju. Ujedno, na taj način puni se baterija telefona i to bez ikakvih kablova.

Demonstracija novog sistema održana je na aktuelnom modelu i30, a prema rečima nadležnih u Hjundaiju ovaj sistem će u mnogome olakšati svakodnevnu vožnju, jer će biti jednom dovoljno da vozač podesi svoje omiljene postavke (memorisanje radio stanica, podešavanje retrovizora i načina vožnje i sl. i da svaki sledeći put kada sedne za volan sistem automatski prilagodi automobil vozaču na osnovu sačuvanih preferenci.

Izvor teksta i slika : Blic.rs