Ford model T puni sto godina

Automobil koji je postavio svet na tockove, Ford Model T, 2008. slavi sto godina postojanja i tim povodom Ford planira seriju manifestacija u cast ovog legendarnog vozila.

O automobilu Fordu T modelt

  • 1. oktobar 1908. godine je datum kojim se obeležava proizvodnja prvog automobila Model T namenjenog za prodaju.
  • Model T je prvi automobil niske cene, masovne izrade sa standardnim zamenljivim auto delovima.
  • Model T je bio opremljen cetvorocilindricnim motorom od 20 KS, postizao je brzinu od oko 45 milja na sat (oko 72,5 km/h), imao je neto masu od 1.200 funti (oko 480 kg), sa galonom goriva je prelazio 13-21 milja (oko 21-34 km sa 3,79 litara).
  • Pokretna traka, koja se koristila za izradu Modela T od 1913. godine, bila je revolucionarna prekretnica u proizvodnji.
  • Više od 15 miliona vozila Model T prodato je do 26. maja 1927. godine, kada je svecano oznacen zvanicni završetak proizvodnje automobila Model T.
  • Henri Ford je Model T nazvao “univerzalnim vozilom, koje malo košta, pouzdano je i lako se održava, a uz to je uspešno savladavalo drumove koji su u to doba bili lošeg kvaliteta. Decembra 1999. godine, Ford Model T je dobio titulu “vozila veka” od strane odbora u cijem sastavu su bili strucnjaci iz sveta automobila i 133 novinara. Poceli su od spiska sa sedam stotina kandidata 1996. godine, postepeno ih sužavajuci kroz sedam krugova glasanja koje je trajalo tri godine.

Proslava je zvanicno pocela izložbom starih modela Concours d’Elegance, na Amelija Ajlendu u Floridi, od 7. do 9. marta. Ford radi na pripremi brojnih drugih regionalnih dogadjaja u toku godine, koja ce biti ispunjena proslavama, medju koje spada i izlaganje automobila Model T na najvecoj izložbi ljubitelja Fordovih automobila – Fabulous Fords Forever! u zabavnom parku Knott’s Berry Farm u Anaheimu, u Kaliforniji, 20. aprila. U julu ce Ford Motor Company biti glavni sponzor americkog kluba Model T Ford na zabavi “T Party 2008” koja ce se organizovati u Ricmondu, Indijana.

T Party 2008 Ford Motor Company, uz podršku kompanije za finansiranje Ford Motor Company Fund, je glavni sponzor proslave T Party 2008 ciji ce domacin biti americki klub Model T Ford, koji planira da dovede blizu 1.000 Modela T na ovaj znacajni dogadjaj.T Party 2008 ce se odvijati od 21. do 26. jula u Ricmondu, Indijana i ocekuje se da ce to biti najvece okupljanje Modela T od kada su napustili fabriku. Ocekuje se da ce proslava stogodišnjice, koja ce trajati celu sedmicu, privuci više od deset hiljada vlasnika Modela T i entuzijasta iz celog sveta. Više od 700 Modela T vec je registrovano za ucešce u ovom dogadjaju, medju koje spadaju i oni koji dolaze iz Engleske, Norveške, Australije i Novog Zelanda.“Podrška i odziv koji smo dobili u vezi sa proslavom T Party je izvanredna. Americki klub Model T Ford ocekuje da ce ovu prekretnicu u industriji slaviti još mnogo godina”, izjavio je Jay Klehfoth, generalni direktor americkog kluba Model T Ford. “Mi smo zahvalni Fordu na podršci u obeležavanju ovog dogadjaja važnog za hiljade ljubitelja Modela T, koji ce nam se pridružiti iz razlicitih krajeva sveta.”

Pre stotinu godina Ford Model T je izmenio svet svojom tehnologijom i Ford se od tog doba drži istog principa u svom radu.

“Automobilu Ford Model T se s pravom pripisuje zasluga da je stavio svet na tockove i uticaj pecata koji mu je tada dat prisutan je i dan danas”, rekao je Jim Vella, predsednik kompanije Ford Motor Company Fund i Službe za javni interes. “Ponosni smo što ucestvujemo u proslavi stogodišnjice izvanrednog Fordovog nasledja i inovacija sa ljubiteljima Modela T iz celog sveta, i radujemo se što cemo nasledje i duh Modela T prenositi i na buduce generacije.”

Za dodatne informacije o proslavi stogodišnjice “T Party 2008” posetite sajt www.tparty2008.com.

ford-t-2

Izvor: Net Auto