Crypton GPS Navigator

crypton1mDanas je vec sasvim jasno da GPS tehnologija navigacije osvaja i naše tržište. Ako imamo u vidu i našu, takoreci, >prednost< u vidu nepostojanja mapa našeg regiona u navigacionim uredjajima novih automobila, eto plusa za sve firme koje na ovom tržištu nude svoja zasebna GPS rešenja. Doskora ih je bilo tek nekoliko, a sada cak i u obicnim oglasima možete naci raznorazne uredjaje iz ove kategorije. Ono što je do pre par meseci bila skupa i uglavnom nedostupna tehnologija, polako pojeftinjuje i biva realnost za jednog srpskog kupca. Ta tendencija i dalje ima velikog potencijala, a verujemo da ce veliki doprinos toj popularizaciji dati najnovija ponuda, koja nam stiže – od jednog domaceg proizvodjaca! U pitanju je >Crypton<, brend pokrenut od strane ComTrade grupe. Naime, naziv >Crypton< ce, zajedno sa LCD televizorima i MP3 plejerima, sada nositi i jedan GPS navigacioni uredjaj. Ekipa Speed Industry sajta je za sada jedina imala priliku da testira ovaj novi uredjaj, a kako on još uvek nije ni krenuo sa prodajom (cak nema ni svoj naziv), ovo predstavlja jednu pravu ekskluzivu! Verujem da ce ovaj opis biti zanimljiv svima, jer je rec o jednom jeftinom navigacionom rešenju za automobile.

crypton2mJoš uvek nema zvanicnih specifikacija i podataka, ali je, bez obzira na to, vrlo lako doneti sud o ovom uredjaju. Ipak, krenimo nekim redom. Crypton GPS spada u kategoriju manjih uredjaja, koji svakako nece zauzimati mnogo prostora i nece u velikoj meri zaklanjati pogled kroz šoferšajbnu. On se sastoji iz dva dela – samog uredjaja i njegovog držaca, pomocu kojeg se sklop vezuje za staklo. Ova veza je veoma cvrsta i nema nikakvog rizika od ispadanja. Lako se montira, još lakše skida. Jednom kada je stavljen, potrebno je samo podesiti pravi ugao, kako bi vozac imao najbolji pogled na ekran aparata. Ovo se izvodi pomocu dva tockica na držacu, jedan namenjen podešavanju gore-dole, dok drugi omogucava pozicioniranje levo-desno. Na kraju, sam držac se sastoji iz donjeg dela na koji uredjaj naleže i gornjeg, koji po principu >štipaljke< osigurava GPS sigurno fiksiranim. Kao što vec rekosmo, montaža je jednostavna i vrlo intuitivna, tako da nikome nece biti potrebno uputstvo da bi je uspešno izveo. Ako bismo ovo rešenje poredili sa nekim našim ranijim iskustvima, mogli bismo reci da je držac nešto malo vecih dimenzija, ali svakako ne najveci koji smo imali prilike videti. Takodje, zbog velikog broja >osiguravajucih tacaka< kojima se Crypton GPS drži za svoj >holder<, u toku vožnje po nešto lošijim putevima uredjaj može da se zatrese, tako da u tom trenutku pogled ka displeju može biti zamucen. Ni jedna ni druga zamerka nisu dovoljne da se uopšte vode kao ozbiljniji minusi/nedostaci.

crypton3mEkran je, naravno, LCD tipa i njegov kvalitet je na nivou svih GPS navigatora poznatijih marki. Mala zamerka se može izreci samo na ugao vidljivosti; ona je pak odlicna i u dnevnim i u nocnim uslovima. Korisna sofverska opcija je ta da je grafika razlicita za dnevnu i nocnu navigaciju, tako da su adekvatno adaptirane uslovima vožnje. Primetili smo i mali >bag< kod ove funkcije, jer grafika nije uspevala da shvati da nije mrak kada je podne i da tada ne treba da se automatski aktivira taj >night mode< slike. Ovo, zajedno sa nelogicnom iluminacijom pomocnih tastera (zasvetle tek kada ih pritisnete), možemo svrstati u probleme koji ce se verovatno rešiti kod serijskog Crypton-a. Iako je displej >touch-screen< tipa, pomenuti pomocni tasteri sa njegove desne strane umeju da olakšaju posao prilikom korišcenja, tako da naša pocetna zbunjenost njihovim postojanjem je ostala neosnovana. Ekran osetljiv na dodir radi zaista efikasno, uz veoma retke greške. One su uglavnom prouzrokovane velikim brojem opcija koje su stalno prisutne na ekranu, što je dobra stvar. Svakako necete odmah znati šta je šta i trebace vam malo vremena da se naviknete na sve njih, ali kasnije shvatate koliko je to ustvari prednost u odnosu na neke druge softvere na tržištu.

crypton4mCrypton GPS ce posedovati citavu mapu Evrope. Zajedno sa našim, jugoistocnim regionom. Karta za našu zemlju je delo kompanije >Contrast<, koja se vec pojavljivala u nekim GPS uredjajima pre Crypton-a i možemo reci da je vrlo detaljna i precizna. Pored svih naziva ulica i kucnih brojeva koje možete ukljuciti u rutu, tu su i raznorazni objekti, poput restorana, hotela, benzinskih pumpi itd. Vašu rutu možete zadati na nekoliko nacina, gde ce svako vec naci onaj koji mu odgovara. Jedan od najednostavnijih je jednostavno selektovanje lokacije do koje želite stici – pritiskom vašeg prsta na kartu sa ekrana. Tu je naravno i ona standardna varijanta unosa države, grada i ulice. Da vam pogled ne bi cesto bio usmeren na displej uredjaja, tu je i aktivno glasovno navodjenje, koje izvodi mio ženski glas. Ona ume biti dovoljno glasna, ali nas ipak brine kvalitet zvuka sa integrisanog zvucnika. Od ostalih zanimljivih stvari, izdvajamo statistike puta, podatke o nadmorskoj visini, trenutnoj brzini i tacnoj poziciji u koordinatama, kao i graficku fleksibilnost softvera pri podešavanju pogleda na mapu i mogucnost simulacije rute, bez potrebe da se uopšte krecete.

Kada se podvuce crta, Crypton-ov GPS uredjaj ima pregršt svojih prednosti, ali i poneku manu. Kao što to obicno biva – pocinjemo sa lošim vestima. Ovaj model ima odlicnu graficku podršku i vrlo bogat softver, ali cini nam se da procesor koji time vlada nije dostojan tog zadatka. Cesto nam se dešavalo blokiranje u radu, gotovo uvek kada u brzini pritisnete više tastera. Ovo je možda i najveci problem sa ovim uredjajem, ostale zamerke smo vec pomenuli u prethodnim pasusima (>bag<- ovi, velicina nosaca, zvucnik). Neko bi pomislio da je komplikovani softver veliki problem, ali verujte nam da se to, nakon malo prakse sa ovim GPS-om, pretvara u veliku prednost. Medju prednostima su svakako oblik i kompaktnost uredjaja, integrisana antena, dobar LCD ekran, plus detaljna i precizna mapa. Ipak, najveca prednost Crypton-a je ona koju mi uvek volimo – cena! Da budemo realni, na tržištu postoji veliki broj lošijih GPS navigatora za kola, koji su pak znacajno skuplji od ovog modela. A ovaj model bi trebao, po nezvanicnim informacijama, da košta oko 200 evra sa uracunatim porezom! Za model sa full-kartom Evrope, zaista malo novca. Naš testirani uredjaj sigurno vredi toliko, a serijski model, sa ispravljenim >bag<-ovima o kojima smo pricali, samo može da bude još bolji. Isplativa kupovina i svakako veliki korak napred u popularizaciji GPS navigatora za automobile kod nas!

Izvor: Speed industry