Tržište automobila u Srbiji potpuno zamrlo

Beogradski sajam automobila

Veće učešće za kredite i pad kupovne moći doveli do strmoglavog pada promet, Prodaja „punta“ pala za 57%

Loš smer – U prvih osam meseci ukupni promet manji za 16,82 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Prodaja automobila u Srbiji drastično je opala u 2011. i gotovo pala na nivo iz 2000. godine. Od januara do avgusta prodato je svega oko 23.000 vozila, a najprimetniji je pad prodaje „punta“ koji je manji za čak 57 odsto, pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Pad kupovne moći, otežano dobijanje lizinga, povećanje obaveznog učešća za odobravanje kredita i (u slučaju „punta“) ukidanje mogućnosti zamene „staro za novo“ – doveli su do toga da prodaja jeftinijih automobila opadne za trećinu. U Srpskoj asocijaciji uvoznika vozila i auto delova kažu da je prodaja automobila u Srbiji sve manja, uprkos tome što je većina dilera i proizvođača spustila cene na najmanji mogući nivo. Koliko je stanje loše govori i činjenica da je za prvih osam meseci ove godine prodato oko 5.000 automobila manje nego u isto vreme prošle godine.

Jeftine niko ne kupuje

Član borda direktora asocijacije Dušan Đurašević kaže da za ovakvo stanje ima mnogo razloga.

– Prvo loša ekonomska situacija u državi, pad kupovne moći, otežano dobijanje kredita i lizinga… Cene su spuštene na minimum i dalje ne možemo. Dovoljan je podatak da su u poslednje dve i po godine cene kola pale između 30 i 35 odsto. Na pad cena je uticalo sniženje carina, fabrike su takođe smanjivale cene, a uvoznici svoje marže. Ali prodaja se nije povećala. Ako se ovako nastavi, postoji realna opasnost da neke firme počnu da se povlače sa tržišta – upozorava Đurašević.

Prošle godine je prodato 27.853, a ove godine 23.153 automobila, tvrde u Asocijaciji. Prema podacima koje su nam dostavili, najviše je pala prodaja vozila niže klase, i to za 37,83 odsto. U ove automobile spada i „punto klasik“, a u asocijaciji tvrde da se njegova prodaja u odnosu na prošlu godinu više nego prepolovila! Tako je od januara do avgusta prošle godine prodato 8.240 „punta“, a u istom periodu ove godine 3.524 automobila, tvrde oni.

Uprkos svemu, u asocijaciji kažu da je „Fijatov“ program i dalje najprodavaniji, pa su oni od početka godine prodali preko 4.500 automobila. Iza njih je „Dačija“, koja je prodala oko 2.000 kola.

Kraj beogradskog sajma automobila

Boban Atanacković, vlasnik auto-centra „Boban“, koji se bavi prodajom „ševroleta“, kaže za Press da nije čudno da se manja kola lošije prodaju.

– U principu, svi automobili su pojeftinili, pa oni koji imaju novca mogu da kupe i nešto luksuznija kola. Neki koji su probali da zadrže stare cene dodali su mnogo dodatne opreme u kola kako bi privukli mušterije. Tako kod nekih kola za nekadašnju cenu osnovnog modela možete sada dobiti kontrolu proklizavanja, CD plejer, ABS i još mnogo druge opreme – kaže on.

Krivo učešće

U „Auto Čačku“, koji je distributer „škode“, takođe potvrđuju dramatičan pad prodaje automobila i kažu da su osnovni uzroci besparica i povećanje kreditnog učešća na 20 odsto. Direktor prodaje Slobodan Spasojević kaže da je zbog krize kompanija morala da spusti cene pet odsto.

– Čak možemo da se pohvalimo da smo imali i povećanje prodaje, ali je to isključivo zato jer smo imali nekoliko isporuka za velike kupce. A što se tiče fizičkih lica, njima je veoma teško prodati automobile. Kupci se sada, umesto dva manja, odlučuju za kupovinu jednog automobila za celu porodicu – objašnjava on.

Preuzeto sa : Pressonline.rs

PROSLEDITE ČLANAK PRIJATELJIMA ILI POSLOVNIM PARTNERIMA.