Sneg i dalje pada, saobraćaj na ivici kolapsa, bez nastave u popodnevnoj smeni

Sneg koji u Beogradu pada satima stvorio je probleme i gužve u saobraćaju, otežao kretanje pešacima, kao i vozilima Hitne pomoći, a ekipe Zimske službe „Beograd puta“ rade punim kapacitetom na raščišćavanju glavnih saobraćajnica. U Žutom taksiju ističu da je situacija u saobraćaju sada znatno teža nego jutros.

Danas bez nastave u popodnevnoj smeni
Zbog vremenskih neprilika Grad Beograd je odlučio da se u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda ne održi nastava u popodnevnoj smeni.

– Sekretarijat za obrazovanje doneo je odluku o prekidu nastave obrazovno vaspitnog rada u popodnevnoj smeni u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Beograda – rekla je Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje, istakavši da odluka važi samo za današnji dan, ali i da će se situacija pratiti i narednih dana.

Prohodne samo glavne saobraćajnice

Glavni dežurni inženjer Zimske službe Milorad Pucarević rekao je da su glavne saobraćajnice su uglavnom prohodne, ali se saobraćaj obavlja otežano i usporeno, a zbog veoma niske temperature i snega, pa i leda koga i dalje ima na kolovozima.

Za održavanje saobraćajnica koristi se so, koja na temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusa gubi na efikasnosti, a za mostove i ulice pod velikim nagibom kalcijum-hlorid.
Za održavanje gradskih saobraćajnica u 17 opština angažovani su puni kapaciteti i mehanizacija, odnosno 90 kamiona i 36 specijalnih malih vozila i 21 kamion za održavanje regionalnih i magistralnih puteva.

Situacija u saobraćaju znatno teža nego jutros
U „Žutom taksiju“ ističu da je situacija u funkcionisanju saobraćaja zbog velikog snega koji intenzivno pada znatno gora nego što je bila rano jutros i da je „praktično nastao kolaps“.

– Krenula sam na posao u 8.30 iz Obrenovca nadajući se da ću stići do grada bar do 9.30 sati. Na posao sam stigla tek u 11.30 časova zato što je svuda neverovatno velika gužva zbog velikog snega koji nas je i ove godine iznenadio – kaže sugrađanka Bojana.

Zastoj je nastao i na Starom železničkom mostu jer kamioni uopšte na njega ne mogu da se popnu pa se prave velike kolone.

Sneg je stvorio probleme i u gradskom prevozu, ističe dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd Radovan Stojadinović, ukazavši da je povremenih zastoja ima u centru grada i na usponima u ulicama kao što su Čingrijina, Ljutice Bogdana, Jug Bogdanova, gde su se stvarale kolone vozila.
Stojadinović je rekao da vozila na liniji 304 i dalje saobraćaju skraćenom trasom do „Boleč kafane“.
Na usporen saobraćaj žale se i ekipe Hitne pomoći koje se otežano keću.
Portparol Hitne pomoći Nada Macura navela je da su ekipe te službe najvećih problema u saobraćaju imale na Miljakovcu, dok je sanitet iz Železnika ka centru grada putovao oko sat i po vremena.
– Problem nam stvara i neraščićen sneg ispred zgrada i na trotoarima – ukazala je Macura, napomenuvši da su od jutros ekipe Hitne pomoći zbog padova intervenisale već desetak puta, zbog čega se grdjanima savetuje oprez prilikom kretanja.
Sneg i hladno vreme nisu prouzrokovali probleme na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, a otkazana su samo dva leta za Podgoricu, rečeno je Tanjugu u sl
Najveći zastoji jutros su bili na Brankovom i Pančevačkom mostu u smeru ka gradu, kao i sa Čukarice i Banovog brda takođe u smeru ka gradu.

Autobusi koji se iz ovog pravca kreću ka ulici Kneza Miloša prave zastoj jer ne mogu da se popnu uz rampu koja vodi ka centru grada, zbog čega se i na ovom potezu stvaraju zastoji.

Osim na ovim lokacijama, od jutros je zastoj i na Zvezdari, tačnije u Čingrijinoj ulici, gde je trolejbuski saobraćaj jedno vreme bio obustavljen.

– Zbog količine snega ekipe „Beograd puta“ ne stižu da ga rasčiste, tako da je problem i na okretnici autobusa 77 i trolejbusa 28 i 41. Vozila na ovim linijama funkcionišu, ali vrlo teško – kažu u Dispečerskom centru GSP „Beograd“.

Beograđani autobus čekali i po sat vremena

Neočišćene ulice na Novom Beogradu izazvale su velike gužve u saobraćaju, a na svim autobuskim stajalištima građani su prevoz čekali i više od pola sata.

– Čekala sam autobus 65 skoro sat vremena. Na stanici je bilo više od 30 ljudi, a onda nam je dispečer rekao da autobus neće ni doći. Zato smo morali da idemo peške skroz do Opštine Novi Beograd, odakle smo se snalazili za prevoz – priča sugrađanka Sanja Š.

Zastoj na Pančevačkom mostu

Iz pravca Pančevačkog puta ka Pančevakom mostu i gradu, već neko vreme otežano je kretanje vozila, a razlog je cisterna koja ne može da se popne na most. Kolona vozila duga je više od kilometar i vozila se otežano kreću, ali nema zastoja na samom mostu. Pojedini građani su ovu deonicu prolazili i po pola sata. Policija je na licu mesta i reguliše saobraćaj.

JKP „Beograd put“ : Radimo punim kapacitetom

U JKP „Beograd put“ objašnjavaju da rade punim kapacitetom, ida je trenutno najveći problem u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se čisti i kolovoz, ali i trotoari i stajališta. U Žutom taksiju kažu da saobraćaj bolje funkcioniše u centralnim gradskim ulicama, dok je otežan u sporednim zbog više snega na kolovozu.

Pojačan je intenzitet saobraćaja na prilazima Autokomandi i u delu prema Slaviji, istakli su u tom udruženju.

– Vozila javnog gradskog prevoza na liniji 304 je od jutros od 5.40 časova su u zastoju u Ritopeku zbog snežnih padavina – rekao je dežurni dispečer Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd“ Zoran Stanojković.

Sa Beogradske autobuske stanice je planirano 680 polazaka. „Lasta“ je planirala da 613 autobusa da obavi 6.247 polazaka u gradskom, prigradskom i međugradskom i međunarodnom saobraćaju.

Izvor teksta i slika: Blic.rs