Priprema auta za zimu

Priprema automobila za zimu

Pre zime potrebno je da pripremite auto za zimu. Većinu toga možete i sami da učinite za sopstvenu bezbednost i zdravlje svog automobila. Tako se štedi mnogo novca. Na ovoj stranici piše kako!

1. Pre svega, treba proveriti stanje auto farbe tj.laka. Njegova površina mora se dobro zaštiti kako bi izdržala uticaje vetra i vode. Vlaga, led, a najviše so kojom se posipaju putevi, jako utiču na stanje laka. Temeljnim pranjem autošamponom i čišćenjem sredstvom za odstranjivanje katrana lak se očisti od letnje prljavštine. Na dobro osušen lak nanese se zaštitni vosak prema uputstvima proizvođača. Sloj voska dovoljna je zaštita za celu zimu.

2. 0sim laka svakako je potrebno zaštititi i sve hromirane delove. Posle temeljnog čišćenja oni se premazuju sredstvom za zaštitu hromiranih delova, ili se dobro namažu vazelinom koji ne sadrži kiselinu.

3. Ako je donji deo vozila zaštićen posebnom bitumenskom masom – i nju je potrebno dobro pregledati. Mesta na kojima se bitumen sljuštio treba ponovo premazati. Bitumen za zaštitu donjeg dela može se kupiti u svakoj boljoj prodavnici boja i lakova.

4. I gumama je potreban pregled profila. Propisi kažu da na automobilu ne smeju biti gume s manjim profilom od 4 milimetara, ali bolje bi bilo da ih promenite kad dubina profila padne ispod 5 milimetara.

5. Kod nekih tipova automobila kočnice su na dostupnim mestima i lako ih je pregledati (disk, pločice, obloge doboš kočnica, tečnost u kočionom sistemu). Neke tipove automobila potrebno je odvesti u servis na pregled kočnica. Kako se pregled obavlja obično stoji u knjižici s uputstvima.

6. Da se vrata vozila posle pranja ili kiše ne bi zaledila, sve zaptivke treba dobro naprašiti puderom.

7. Teškoće sa zaleđenim bravama mogu se sprečiti ako se u njih stavi mešavina glicerina i 10% ulja za zaštitu od rdjanja.

8. Sneg, magla i kiša stvaraju posebno teške uslove vidljivosti. Zbog toga se posvećuje posebna pažnja uređajima za osvetljavanje. Potrebno je proveriti sve sijalice, a ako je potrebno i zameniti.

9. Silikonska sredstva za čišćenje stakla sa česticama dizel-izduvavanja stvaraju film koji se na kiši pretvara u mlečnu prevlaku. Takav film najbolje je i najjeftinije očistiti tečnim sredstvom za čišćenje metala (sidol). Voda za pranje prednjeg stakla zaštićuje se od smrzavanja dodavanjem tečnosti koja ne mogu da se zamrznu.

10. Sredstvo za zaštitu od smrzavanja potrebno je staviti i u hladnjak automobila. Pri tom treba dobro paziti na uputstva proizvođača. Samo odgovarajuća mešavina dobro će zaštititi motor!

11. Pre zime mora se izmeriti i gustina kiseline u akumulatoru. Izmerene vrednosti moraju biti podjednake u svim ćelijama. Ako je nivo tečnosti u akumulatoru prenizak, u ćelije se doliva toliko destilisane vode da ploče budu prekrivene bar 5 mm tečnosti.

12. Na nekim tipovima vozila usisni otvor filtra za vazduh mora se postaviti u položaj zima.

13. Ako se u motoru nalazi ulje široke gradacije (npr. 15 W 40) nije ga potrebno menjati. Letnja ulja veće gustine svakako se pre zime moraju zameniti ređim zimskim uljem. (Potrebna uputstva naći ćete u knjižici svog vozila.)