Premor za volanom

Svi znamo da umor drasticno utice na sposobnost vozaca da pravilno odreaguje u opasnim situacijama.

Svi znamo da umor drasticno utice na sposobnost vozaca da pravilno odreaguje u opasnim situacijama, što je i potvrdjeno u Nemackoj – utvrdjeno je da je oko 0.5% ozbiljnih saobracajnih udesa izazvano premorom za volanom.

Samo prošle godine je premor prouzrokovao 3.034 saobracajnih nesreca, a od toga su u 1.786 sudara i vozaci bili povredjeni. Ova brojka predstavlja 0.5% svih saobracajnih udesa, što nije veliki procenat.

Ali strucnjaci veruju da je prava cifra mnogo veca, jer je najcešce skoro nemoguce detektovati i utvrditi tacne znake premora pre nego što se nesreca dogodi. Razlicite naucne studije procenjuju da je upravo pospanost od 10% do 20% uzrok ozbiljnih saobracajnih nesreca.

Prema posebnom istraživanju jedne osiguravajuce kompanije u Nemackoj, premor za volanom je odgovoran za svaku cetvrtu saobracajnu nesrecu, a verovatnoca da osoba nastrada u nesreci koja je uzrokovana premorom je 2,5 puta veca nego stradanje uzrokovano bilo kojim drugim faktorom.

Ovi podaci su alarmantno odjeknuli širom Evrope, pa su „Mercedesovi“ strucnjaci rešili da se ozbiljno posvete ovom pitanju. Vec se krenulo sa projektom ciji je cilj razvijanje sistema koji može pravovremeno da prepozna premor kod vozaca i da ga upozori.

U toku razvoja ovog projekta, inženjeri u „Mercedesovom“ Tehnološkom Centru su vec uradili testove sa preko 200 vozaca, i to kako u simulatoru za vožnju, tako i na putu, u realnoj situaciji. Po sadašnjim predvidjanjima, ovaj novi revolucionarni sistem bi trebalo da bude spreman za serijsku proizvodnju za samo nekoliko godina.

Stoga, ne sedajte za volan ukoliko ste umorni, mada cesto nemamo izbora …

Izvor: Auto Vesti