Predstavljen MINI Cooper treće generacije

Mini Cooper

Svetska premijera treće generacije MINI-ja održana je 18. novembra u Oxfordu u MINI fabrici.

Ono što ga karakteriše u odnosu na prethodne generacije je optimizovani stil, funkcije i performanse. Planirana premijera za tržište, odnosno prodaju novog MINI-ja dogodiće se na proleće 2014 godine. kao što smo već navikli MINI je zadržao i malo modifikovao svoj stari prepoznatljivi dizajn ali i balans između potrošnje goriva i zabave u vožnji koju pruža.

Spoljni dizajn dorađen je karakterističnim dizajnerskim elementima kao što su šestougaona rešetka hladnjaka, prednja i zadnja svetla široko obložena hromom. U ponudi će se naći pet spoljnih boja i krov u kontrastnoj boji kao opcija koja neće biti dodatno naplaćena. Važno je istaći da je automobil znatno duži, širi i viši, što naravno podrazumeva i da je prostraniji, pre svega zahvaljujući međuosovinskom razmaku za 2,8 cm. Obim prtljažnika je povećan za neverovatnu 51 litru, i sada iznosi 211 litara.

Dizajn unutrašnjosti se po najviše razlikuje na instrumentalnoj tabli i središnjem delu, gd se nekada nalazio brzinometar koji je svoje mesto našao iza upravljača dok je njegovo zauzeo ekran.

Poznati go-kart osećaj u vožnji ne samo da je zadržan, već je dodatno pojačan zahvaljujući delovima pojačanim od aluminijuma i visokočvrstog čelika. Od sada je funkcija Servotronic, standardni deo opreme novog električnog servo upravljača. Kupci će imati mogućnost odabira različitih podešavanja vozila u rasponu od sportskih do ekoloških kada troši minimalne količine goriva. Najnovija generacija TwinPower Turbo motora mu omogućava upravo potrošnju minimalne količine goriva, to su 1,5-litarski 3-cilindarski turbobenzinac koji razvija 136 KS u modelu MINI Cooper, 2.0 4-cilindarski turbobenzinac sa 192 KS ugrađen u MINI Cooper S i 1,5-litarski 3-cilindarski turbodizelski motor u modelu MINI Cooper D. Uprkos tome što razvija 116 KS troši samo 3,5-3,6 l/100 km.

Karoserija je izrađena od visokočvrstih čelika, dok standardna oprema uključuje prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, sigurnosne pojaseve na svim sedištima, ISOFIX pričvršćenje za dečje sedište, Run Flat indikator i aktivan poklopac motora koji štiti pešake u slučaju naleta vozila. Vozaču je na raspolaganju i celi niz sastava za pomoć u vožnji kao što su Karoserija Head-Up ekran u boji, aktivni tempomat s upozorenjem na mogući nalet na vozilo ili pešaka, pomoć za uključivanje dugog svetla, sistem koji prepoznaje znakove, sistem za pomoć pri parkiranju i brojni drugi. Za sigurniju i opušteniju vožnju noću po prvi put u klasi MINI donose prednja svetla i svetla za maglu proizvedena u LED tehnologiji.

Dugačak spisak standardne i dodatne opreme uključuje senzore za kišu, parkirne senzore, električni stakleni krov, krovne nosače, električno grejane i preklopive spoljne retrovizore, spoljne i unutrašnje retrovizore s funkcijom protiv zasljepljivanja, grejanje sedišta, 2-zonski automatski klima uređaj, stražnji spojler John Cooper Works dizajna, veliki izbor dekorativnih krovova i spoljnih retrovizora, navigacijski sastav i Radio Visual Boost.

PROSLEDITE ČLANAK PRIJATELJIMA ILI POSLOVNIM PARTNERIMA.