Parkirajte bez muke i kada veje

Otkako je pre deset dana snežna mećava zahvatila Srbiju, mnogi vozači imaju veće poteškoće prilikom parkiranja nego u vožnji. Naime, većina parking mesta je pod snegom pa svako parkiranje vozila može da se pretvori u besomučno proklizavanje. Instruktori u auto-školama upozoravaju vozače da prilikom smeštanja svog ljubimca koriste što manje papučicu gasa kako ne bi dolazilo do šlajfovanja. Nedavno je u Velikoj Britaniji sprovedeno istraživanje na osnovu kojeg se pokazalo da su žene veštije u parkiranju od muškaraca, međutim u auto-školama u Srbiji ističu da takav slučaj nije kod nas.

Iako bi mnogi rekli da je parkiranje po klizavom terenu više pitanje osećaja i snalaženja u prostoru, postoje cake koje mogu doprineti bezbrižnijem ostavljanju četvorotočkaša na snežnoj površini.

Uslov svih uslova za lagodno parkiranje u zimskim uslovima svakako su zimske gume, međutim veliki smetovi iznedrili su i lopatu kao obavezan deo auto-opreme. U auto-školama pak navode da mnogo toga zavisi i od veštine vozača.

– Prvo i osnovno je da vozač ne daje preveliki gas. Čak se prilikom uparkiravanja i ne preporučuje držanje noge na papučici gasa već postepeni ulazak u parking mesto. Svako dodavanje gasa može izazvati proklizavanje i ukopavanje točkova u sneg jer svako dodavanje gasa može izazvati proklizavanje.

Takođe, prilikom uparkiravanja po snegu nije zgoreg s vremena na vreme lagano pritiskati kočnicu kako bi se vozilo polako približilo parking mestu.

Kada se automobil primiri potrebno je stisnuti kvačilo kako ne bi dolazilo do proklizavanja – priča Zoran Stojanoski, instruktor u auto-školi „Gas“.

Pošto većina automobila ima pogon na prednjim točkovima vozačima se savetuje parkiranje u rikverc.

U uslovima dubokog snega veliku ulogu može igrati i zalet. Kako bi se savladao neravan i klizav teren potrebno je zaleteti vozilo da bi se prilikom samog ulaska u parking mesto što manje koristio gas. Ukoliko točkovi počnu da šlajfuju vozač bi trebalo da digne nogu sa papučice gasa ili da je pritiska samo ovlaš kako bi pokrenuo vozilo. Ukoliko ni to ne pomogne, neophodno je očistiti sneg i led u blizini točkova ili pozvati u pomoć prijatelje, rođake ili prolaznike da poguraju automobil odnosno svom težinom naslone se na deo gde su pogonski točkovi – ističe Milenko Jezdimirović, predsednik udruženja auto-škola Beograda.

Inače, iz Velike Britanije stiže vrlo zanimljiva studija po kojoj su žene, verovali ili ne, bolje u parkiranju od muškaraca. Istine radi, prema tom istraživanju ženama treba više vremena da se uparkiraju, ali su generalno veštije u tome. To jest, bolje su u pronalaženju slobodnih mesta i lakše centriraju automobil od muškaraca. Studija je obuhvatila ukupno 2.500 vozača, a stručnjaci su ocenjivali različite elemente umeća parkiranja. Ipak, instruktori u auto-školama u Srbiji ističu da bi prilikom istraživanja kod nas rezultati bili nešto drugačiji.
– Svakako, postoje žene koje voze bolje od mnogih muškaraca, međutim nije baš tako lako naići na njih. Generalno, žene lošije vladaju tehnikom vožnje i slabije se snalaze u prostoru – kaže Jezdimirović.

Pravila parkiranja na nizbrdici i uzbrdici

Verovatno većina vozača izbegava parkiranje po snegu na nizbrdici ili uzbrdici, međutim pravila ponašanja u takvim situacijama ne zavise mnogo od uslova.
– Prilikom parkiranja na nizbrdici potrebno je okrenuti, za svaki slučaj, točkove ka ivičnjaku, dok je na uzbrdici pravilo da se gume okrenu ka sredini kolovoza. Naravno, vozači bi pre izlaska iz automobila trebalo da ubace menjač u prvu brzinu i podignu ručnu kočnicu – kaže Stojanoski.

Izvor teksta i slika: Blic.rs