Opel započinje intezivnu obnovu svojih pogonskih sistema

Nov Opel Motor

Opel od 2012. do 2016. godine lansira tri nove porodice motora sa 13 članova, čime obnavlja 80 odsto svog portfolija. U istom periodu kompanija će pokrenuti niz novih sistema prenosa.

  • Tri nove porodice motora, 13 novih motora do 2016. godine
  • Za 80 odsto obnovljen portfolio motora do 2016. godine
  • Novi 1.6-litarski benzinski i dizel turbo motori sa vodećim performansama u svojoj klasi
  • Smanjivanje donosi više snage, manju potrošnju goriva i niže emisije CO2
  • Obimne mere sprovedene u pogledu inženjeringa zvuka pružaju najveću prefinjenost u klasi
  • Revidirani manuelni menjači nude vrhunski kavlitet pri menjanju brzina

Opel danas počinje obnavljanje svog portfolija pogonskih sistema, predstavljajući sasvim nove 1.6-litarske benzinske i dizel motore, zajedno sa drugom generacijom petostepenih i šestostepenih sistema prenosa. Njima će se do kraja ove godine pridružiti, nova porodica malih benzinskih motora. Oni su razvijeni sa ciljem da pruže najveće performanse i prefinjenost u klasi.

Fokusirani da zadovolje rastuću potražnju kupaca za malim motorima koji nude veliku snagu sa smanjenom potrošnjom goriva i emisijom CO2, novi benzinski i dizel motori se postepeno uvode u Opelov asortiman.

Najbolja gustina snage i nivo prefinjenosti u klasi odlike su nove 1.6-litarske porodice motora, dok dodatno poboljšani menjači obezbeđuju mekše i kvalitetnije menjanje brzina u poređenju sa Opelovim konkurentima. Potpuno novi šestostepeni menjač i novi automatski manuelni menjač dolaze u bliskoj budućnosti.

Lider u klasi: potpuno novi 1.6-litarski SIDI turbo benzinski motor

Sa paljenjem pomoću svećica sa direktnim ubrizgavanjem (SIDI), ovaj potpuno novi, četvorocilindrični benzinski motor dolazi u dve konfiguracije. Eco Turbo verzija isporučuje 125 kW/170 ks i 280 Nm maksimalnog obrtnog momenta i fokusirana je na optimalno ekonomičnu potrošnju goriva, visok obrtni momenat i izuzetnu elastičnost. Performance Turbo sa 147 kW/200 ks i maksimalnim obrtnim momentom od 300 Nm, ima izuzetnu specifičnu snagu od 125 ks po litru, što je, u poređenju sa Opelovim konkurentima, najbolji rezultat u klasi.

U odnosu na Opelove prethodne 1.6-litarske turbo motore, emisija CO2 i potrošnja goriva su smanjeni za 13 odsto, dok su maksimalna snaga i obrtni momenat povećani i do 30 odsto. Odlična elastičnost Eco Turbo verzije ogleda se u 20 odsto poboljšanom ubrzanju – sa 80 na 120 km/h u petoj brzini, dok Performance turbo od 200 ks u karakter novog motora dodaje sportsku oštrinu.

Najbitniji tehnički podaci:

Lider u klasi u pogledu prefinjenosti: jedini motor u ovoj klasi koji poseduje balansirana vratila za nesmetan rad. Za smanjenje težne tu su inovativni blok cilindar tankog zida, dvodelno kućište kolenastog vratila i ležište od livenog aluminijuma. Posebne mere u pogledu inženjeringa zvuka rezultovale su niskim nivoom buke i vibracija i finim podešavanjem vozila.
Optimalno efikasna potrošnja goriva sa minimalnim emisijama: jedinice za paljenje pomoću svećica postavljene su centralno, na vrhu komore za sagorevanje.
Brza reakcija gasa: dinamična boost tehnologija turbopunjača brzo reaguje u poređenju sa twin-scroll dizajnom, u unapređenom pakovanju. Kompresor sa rezonatorima niskog i visokog pritiska suzbija šištanje vazduha i pulsirajuću buku.

Lider u klasi: potpuno novi 1.6-litarski dizel motor

Opelov potpuni novi 1.6-litarski turbo dizel je po performansama i svim ključnim parametrima lider u klasi. Lansiran je u Zafiri Tourer i u širokom spektru Opelovih modela, koji će biti proširen još snažnijim verzijama, zameniće trenutni 1.7-litarski i 2.0-litarski dizel motor manje snage.

Sa 100 kW/136 ks snage i 320 Nm obrtnog momenta, prvi Opelov potpuno aluminijumski dizel motor ima izuzetnu gustinu snage od 85 ks po litru što je bez premca u ovoj klasi. Ovaj motor se u Zafiri Tourer pokazao kao najbolji u klasi po niskoj potrošnji goriva i emisiji CO2.

Zajedno sa benzincem, 1.6 CDTI motor je dizajniran i fino podešen specijalnim merama zvučnog inženjeringa za smanjenje buke, vibracija i grubosti. U testiranju Zafire Tourer zabeležio je najbolje zvučne ocene u poređenju sa drugim vozilima koja poseduju 1.6-litarske turbo dizel motore.
Sa Opelovim BlueInjection selektivnim katalitičkim sistemom redukcije (SCR), ili LNT tehnologijom (lean nox trap) koja omogućava usklađenost sa Euro 6 standardima, 1.6 CDTI radi čisto kao benzinski motor.

Najbitniji tehnički podaci:

  • Aluminijumski blok cilindar i ležište štede do 20 kg težine
  • Optimalne performanse sa zatvorenom kontrolom sagorevanja i višestukim ubrizgavanjem goriva, do 10 po ciklusu, za efikasan, čist i tih rad.
  • Brza reakcija gasa sa varijabilnom geometrijom, vodom hlađen turbopunjač radi pod visoko povećanim pritiskom od 1,7 bara.
  • Najniže unutrašnje trenje motora, promenljiva vodena pumpa i uljna pumpa promenljivog kapaciteta doprinose ekonomičnosti goriva i smanjenju emisije CO2.

Unapređeni portfolio manuelnih automatskih menjača

Sa brojnim revizijama na mehanizmu za menjanje, Opelov druga generacija petostepenih i šestostepenih sistema prenosa, u poređenju sa konkurentskim sistemima, nudi vrhunski kvalitet menjanja. Oni se već ugrađuju u ADAM-a, Corsu, Merivu, Mokku, Astru, Antaru, Zafiru i Insigniju sa motorima od preko 130 Nm obrtnog momenta.

Za mala i sub-kompaktna vozila, sa motorima do 235 Nm maksimalnog obrtnog momenta, Opel je dizajnirao potpuno novi šestostepeni menjač. On je znatno lakši od sličnih menjača i sadrži mnoge modifikacije iz jedinica druge generacije.

Za ADAM-a i Corsu, u razvoju je novi automatski manuelni menjač koji će imati sekvencijalni prenos i Start/Stop funkciju, kao i petostepeni automatski rad.

Na duže staze, poboljšanja trenutne generacije Opelovih šestostepenih automatskih menjača biće praćena debijem potpuno novog, osmostepenog menjača koji je sada u razvoju. Širi raspon brzina će omogućiti prosečan napredak u eknomičnosti potrošnje goriva za više od tri odsto.

Na linku prodaja Opel automobila možete pronaći sve auto kuće koje zastupaju ovu auto marku.