Od danas obavezna zimska oprema automobila

Obavezna zimska oprema

BEOGRAD – Vlasnici vozila u Srbiji su od danas do 1. aprila obavezni da imaju zimsku opremu i kao i prethodne sezone moći će da koriste sve četiri letnje gume ako imaju šaru dubine najmanje četiri milimetara ili dve zimske gume na pogonskim točkovima.

U zimskom periodu je obavezna i upotreba lanaca za sneg na pogonskim točkovima, gde je to predviđeno saobraćajnim znacima, izjavio je danas za Tanjug pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović. Jovanović je dodao da lanci za sneg ne moraju da se koriste u gradovima.

Nevladina organizacija pod nazivom Komitet za bezbednost saobraćaja tvrdi da je odredba prema kojoj vozači u Srbiji od sutra na vozilima treba da imaju sve četiri zimske gume, bez obzira na vremenske uslove, još važeća, jer odluka o njenom odlaganju nije objavljeno u Službenom glasniku.

Jovanović je rekao da će Službeni glasnik objaviti tu odluku danas ili tokom ove sedmice, kao i da to neće imati nikakvog uticaja na primenu odluke o odlaganju odredbi pravilnika u vezi sa upotrebom guma tokom zimske sezone.

Ministarstvo za infrastrukturu je za sledeću godinu odložilo obevezu upotrebe sve četiri zimske gume od 1. novembra i pozvalo policiju da se striktno pridržava pravila koja su važila i prošle zimske sezone. Ministar Milutin Mrkonjić je ranije izjavio da su proizvođači i distributeri guma izrazili zabrinutost da svi građani možda neće moći da obezbede sigurne i skupe gume.

To ministarstvo je najavilo i trajne izmene odredaba o zimskoj opremi, koja će biti neophodna za sva vozila od sledeće godine.

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila, koji je stupio na snagu prošle godine u septembru, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, propisuje obaveznu zimsku opremu i to, izmedu ostalog, sve četiri zimske gume i lance na pogonskim tockovima izvan naseljenog mesta.

Primena obaveze upotrebe sve četiri zimske gume je prošle godine odložena iz istih razloga.

Nabavka četiri zimske gume uz popust od 25 odsto

Kompanija „Grand motors“ u svojim prodajno-servisnim centrima u Beogradu, Subotici i Nišu, nudi mogućnost kupcima nabavku četiri pneumatika sa zimskim profilom, uz popust od 25 odsto, u okviru prodajne akcije „Putujte bezbedno“.

Pored toga, kupcim će gume biti besplatno i montirane. U asortimanu proizvoda sa specijalnom cenom su gume renomiranih evropskih proizvođača. Uz njih, „Grand Motors“ po povoljnim cenama nudi i kompletne točkove uz pneumatik još i naplatak („felnu“) i i poklopac („ratkapnu“), kao i lance i ostalu zimsku opremu.

Sručnjaci preproučuju vozačima da zimske gume montiraju na obe osovine, jer se one na nižim temperaturama, na vlažnim i podlogama sa ledom i snegom ponašaju mnogo bolje od letnjih. Zbog specijalne smeše gume i posebnog profila, zimski pneumatici doprinose da upravljanje i kočenje budu bezbedniji.

Izvor teksta i slika: Tanjug