Novi saobraćajni propisi

Novi Saobraćajni Propisi

U Srbiji 4. maja stupaju na snagu novi saobraćajni propisi. Oni se odnose na ispravnost, kvalitet i postavljanje dečjih sedišta, zatamnjenost stakala na vozilu i poziciju volana.

Ukoliko se ne ispune ovi propisi ta vozila će biti proglašena tehnički neispravna. Rizikuju se visoke novčane kazne, novi kazneni poeni, pa i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca.

Prednje vetrobransko staklo ne sme da bude naknadno zatamnjeno. Ovo ne važi za vozila državnih organa. Bočna stakla za vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali moraju da imaju odgovarajuće ateste, što podrazumeva i da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto kako ne bi zaslepljivala druge vozače. Ostala stakla nemaju limit kada je reč o zatamnjenju.

Vozači koji žele da provere stepen zatamnjenosti stakala to mogu da urade u Centaru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije i na Mašinskom fakultetu. Cena je oko 2.400 dinara.

Dečija auto sedišta moraju da imaju atest. Atest se lako prepozna po oznaci ECER44/04, koja je obično na vidnom mestu.

Problematična su sedišta bez atesta jer deo njih ne zadovoljava standarde. Dečja auto sedišta moraju da zadovoljavaju standarde kvaliteta, bezbednosti, čvrstoće i da budu pravilno postavljena.

Vlasnici vozila s volanom na desnoj strani, koji su ih već registrovali, kao i oni koji takvo vozilo prvi put registruju do 30. juna 2012. godine, neće morati da menjaju poziciju volana.

Uvoz tih automobila biće moguć i kasnije, ali moći će da se registruju tek kada se volan prebaci na levu stranu.

Poštovanje pravila kontrolisaće saobraćajna policija, koja će imati pravo da vozilo pošalju na kontrolni tehnički pregled.

Troškovi pregleda ako je vozilo neispravno plaća vlasnik vozila ili korisnik vozila. U slučaju da je vozilo ispravno onda plaća organ čije je službeno lice naložilo kontrolni tehnički pregled.

PROSLEDITE ČLANAK PRIJATELJIMA ILI POSLOVNIM PARTNERIMA.