Novi Mazdin sistem kočenja SCBS

Mazda CX5

Mazda Motor Corporation razvila je naprednu bezbednosnu tehnologiju sa nazivom Smart City Brake Support (SCBS), odnosno sistem prinudnog kočenja koji pomaže vozaču da izbegne sudar u uslovima gradske vožnje pri malim brzinama ili u usporenom saobraćaju.

SCBS sistem će na evropskom tržištu biti deo serijske opreme za srednje i više stepene opreme kod Mazdinog novog krosover SUV vozila CX-5, koji će biti lansiran na tržište na proleće.

Novi Mazdin sistem kočenja

SCBS sistem funkcioniše pomoću laserskog senzora: senzor ugrađen iza vetrobrana nadgleda vozila koja se nalaze do šest metara ispred CX-5 i priprema kočioni sistem ukoliko utvrdi da postoji opasnost od sudara. U slučaju da vozač ne preduzima ništa da spreči sudar, sistem automatski aktivira kočnicu i smanjuje snagu motora. Na ovaj način, SCBS pomaže da se izbegnu sudari ili drastično smanje posledice sudara pri brzinama između 4 i 30 km/h.

Mazda intenzivno razvija nove tehnologije sa ciljem stvaranja bezbednog motorizovanog društva, proizvodeći vozila koja nude maksimalnu moguću bezbednost. Mazda će primenjivati napredne tehnologije poput SCBS sistema u svim dolazećim modelima, od kojih je prvi Mazda CX-5, dajući svoj doprinos zadovoljstvu kupaca u vožnji, brizi o očuvanju životne sredine, uz vrhunsku bezbednost.

PR Mazda