Mučnina – problem u vožnji

children-in-the-car_okMucnina i povracanje u vožnji mnogima predstavljaju veliki problem.

Prvo se javljaju vrtoglavica i znojenje, pracene neugodnim pritiskom u grudima. Zatim krece mucnina i povracanje …

Povracanje nije samo neugodno, ono može biti i opasno kod osoba koje pate od srcanih i astmaticnih tegoba. Uz to se prlja i oštecuje odeca i unutrašnjost automobila.

Razna istraživanja utvrdila su da su povracanju skloniji muškarci nego žene (20-30% više), mucnina je cešca kod vožnje u visokim automobilima (terenci, venovi) nego kod limuzina, problemi su dvostruko izraženiji na zadnjim nego na prednjim sedištima, kao i da s povecanjem temperature u kabini rastu i rizici od povracanja.

Interensantna je cinjenica da su vozaci potpuno imuni na ove probleme. Cesto se dešava da osoba, koja za volanom nema nikakvih problema, pocinje povracati na suvozacevom mestu. Uzrok tome je razlicit nacin primanja informacija odredjenih cula.

Da bi se ove neprijatnosti izbegle ili bar umanjile, treba se držati nekih pravila kao što su: pre polaska, automobil treba držati u hladu, a u toku vožnje prednje prozore treba malo otvoriti (ako nema klima uredjaja); vozac treba da vozi lagano i mirno, bez naglih skretanja, kocenja i ubrzavanja; ne kretati na put s punim želucem; pre puta izbegavati tešku hranu, slatkiše, voce i vocne sokove; ponekad treba koristiti i lekove protiv mucnine (uz preporuku lekara); pre polaska treba pojesti malo cokolade, hleba ili par zelenih maslina; piti nezasladjen caj ili vodu; sedeti napred; obuci se lagano, držiti glavu uspravno, ne citati, ne pricati bez potrebe i ne gledati sa strane; ne pušiti u kolima i što cešce praviti pauze.

Izvor: Auto Vesti