Kradu katalizatore sa Citroena

Krađa katalizatora sa Citroenovih vozila

Za poslednjih 10tak dana u Nišu ukraden veliki broj katalizatora, najčešće sa automobila Citroen Xsara 2000-2001. godište.

Policiji je samo od 4. do 11. novembra prijavljeno 6 krađa ovog prilično skupog auto dela i to isključivo sa Citroen vozila.

Građanin koji se obratio Južnim vestima kaže da je automobil uveče bio ispravan, a kada je ujutru pošao na posao, katalizatora nije bilo.

– Kada sam upalio auto počelo je nešto strašno da lupa. Otišao sam do majstora, ali kada smo podigli auto na dizalicu videli smo da nema katalizatora. Kao da je odsečen bonsekom – pojasnio nam je građanin.

Katalizator je deo izduvne grane motora i najčešće se nalazi veoma blizu motoru. Njegov zadatak je da uništava štetne materije iz izduvnih gasova. Međutim, s obzirom da se nalazi ispod automobila, relativno je dostupan lopovima.

– Lopovi koriste specijalni alat nalik maloj brusilici kojim samo odseku cevi ispred i iza katalizatora i to je to. Ceo posao traje manje od minuta – kaže automehaničar kog smo kontaktirali.

Razlog krađe ovog dela automobila mogla bi da bude cena. Cena novog katalizatora za ovaj model Citroena prilično je visoka i kreće se od 200 do 250 eura, dok se polovni prodaju po ceni od 120 do 150 eura.

– Katalizatori su skupi i kod drugih automobila, na primer kod BMW. Međutim, BMW je prilično nizak auto pa čovek ne može da se podvuče pod njega tako lako, mora da koristi dizalicu – kaže naš sagovornik.

Traže ih i zubari?

Prema saznanjima Južnih vesti, katalizatori bi mogli da budu veoma vredni i stomatolozima!

– Unutar katalizatora nalazi se bezbroj veoma tankih listića platine i drugih plemenitih metala, koji se nakon pretapanja mogu koristiti i kod izrade proteza u stomatologiji. Ovo postaje veoma unosan posao – kaže sagovornik Južnih vesti.

Seku auspuhe zbog katalizatora!

Željka V. (30) iz Beograda doživela je šok kada je juče ujutru u ulici Radovana Simića Cige sela u automobil sa dvoje dece u nameri da ih odveze do vrtića, a onda produži na posao.

Sve ih je zaprepastio zvuk koji je dopirao kada je startovala motor, zbog čega je pomislila da će vozilo eksplodirati. Misteriju je ubrzo rešio majstor – tokom noći neko joj je ukrao katalizator s auspuha!
– Kao da je odsečen nekim makazama ili bonsekom – kaže Željka, koja se javila redakciji „Alo!“ jer je u međuvremenu saznala da nije usamljena.
– Dok sam čekala da mi majstor reši problem, u auto servis je stigla još jedna osoba, kojoj su lopovi ukrali katalizator sa „renoa“, a majstor nam je rekao da su mu se u proteklih mesec dana javilo još dvadesetak ljudi sa istim problemom – priča Željka.

U policiji su za „Alo!“ rekli da niko od oštećenih građana nije došao da prijavi krađu i da se samo jedna žena u toku jučerašnjeg dana raspitivala o proceduri.
– Kada je trebalo da potpiše zapisnik, odustala je i otišla – navode u policiji i savetuju građane da prijave svaku krađu.
Naši sagovornici objašnjavaju da lopovi koriste specijalni alat nalik na malu brusilicu, kojim odseku cevi ispred i iza katalizatora za veoma kratko vreme.
– Ceo posao traje manje od minuta. Razlog krađe katalizatora mogla bi da bude cena, koja se kreće od 200 do 250 evra, dok se polovni prodaju po ceni od 120 do 150 evra. Unutar katalizatora nalazi se bezbroj veoma tankih listića platine i drugih plemenitih metala, koji se nakon pretapanja između ostalog mogu koristiti i pri izradi proteza u stomatologiji – objašnjavaju naši sagovornici.

Na meti „francuzi“

Jedna grupa kradljivaca katalizatora operisala je i u Nišu, i to isključivo sa „sitroenovih“ automobila. Krajem prošle godine, četiri osobe iz Zrenjanina i Novog Sada uhapšene su i u Sarajevu, gde su takođe krale katalizatore auspuha sa „sitroena“, a potom ih prodavale na području Srbije.

E. SADIKU

Izvor: ALO.RS i JuzneVesti.com