Koliko je pritisak važan?

Pritisak vazduha u gumama utice na potrošnju goriva, životni vek same gume, ali u velikoj meri i na ponašanje automobila.

Vozaci uglavnom potcenjuju znacaj ispravnog pritiska vazduha u gumama, iako se cesto naglašava koliko je on važan.

Savetuje se i da se pritisak proverava svake dve nedelje ili bar jednom mesecno, ali ni ova „operacija“ najcešce ne stigne na red dok se golim okom ne uoci da je pneumatik „legao“.

Krenimo redom – ukoliko je pritisak vazduha manji nego što bi trebalo, povecace se potrošnja goriva. Kupujemo dizelaše i ugradjujemo plinske uredjaje kako bismo uštedeli, a ne obracamo pažnju na gume. Nelogicno, zar ne?

Uticaj na potrošnju zavisi od mnogo faktora, tako da je teško generalizovati, ali zašto uopšte lupati glavu racunicom – ovo treba prihvatiti kao cinjenicu.

Takodje, vozaci stalno kukaju kako su skupe, te cesto vidjamo automobile sa celavim ili oštecenim gumama. Istovremeno vidimo da jedna ili dve nisu dovoljno naduvane, što dovodi do njihovog bržeg habanja. Ponovo nelogicno, zar ne?

Tada se prilikom vožnje zbog deformacije gazeceg sloja više troše spoljne ivice, a stvara se i više toplote, što utice i na samu strukturu gume.

Stižemo i do ponašanja samog automobila u vožnji. Kada je pritisak manji od propisanog, guma se deformiše i gazeci sloje ne naleže na asfalt kao što bi trebalo. Tako dobijamo težu kontrolu vozila, narocito u kriticnim situacijama, kada njegove reakcije mogu postati neocekivane.

Možemo da kupimo automobil sa fantasticnim oslanjanjem, najkvalitetnijim gumama i pravom vojskom elektronskih sistema za  kontrolu ponašanja, ali ako je pritisak vazduha manji nego što treba, necemo dobiti ocekivane vozne osobine.

Sa druge strane, previsok pritisak dovodi do veceg trošenja sredine gazeceg sloja i lošije udobnosti. Istina, blago povecanje pritiska od 0.2 do 0.3 bara gotovo da nece imati negativnog uticaja, osim na udobnost.

Istraživanja u brojnim zemljama su, inace, pokazala da vozaci ne mare mnogo za ovu problematiku, a pokazalo se da je i kod nas situacija veoma loša.

Stoga, neka vam ne bude teško da prilikom svakog tocenja goriva bacite pogled i na pritisak, mada aparati na pumpama uglavnom nisu narocito tacni. Bolje da to obavite kod vulkanizera.

Izvor: Auto Vesti