Kako smanjiti potrošnju goriva

Cene goriva konstantno rastu, pa je svaka ušteda dobrodošla

gorivoUkoliko želite da redukujete troškove za gorivo, osnovni savet glasi: bez naglih ubrzavanja i kocenja. Drugim recima, pratite situaciju ispred sebe i blagovremeno planirajte svoje poteze u odnosu na druga vozila. Kada se kaže bez naglih ubrzavanja, ne misli se da potrošite citav minut kako biste stigli do brzine od 60 km/h – treba umerenim ali odlucnim pritiskanjem papucice gasa dostici željenu brzinu i održavati je što duže, naravno u zavisnosti od uslova na putu. Usporavajte prostim oduzimanjem gasa i prebacivanjem u niži stepen prenosa (kocenje motorom).

Pritisak vazduha u pneumaticima je, pored bezbednosti, veoma važan i za ekonomicnost. Ukoliko je pritisak suviše slab, raste otpor kotrljanja pneumatika a time i potrošnja goriva.

Veliku ulogu igra i aerodinamika, mada na ovom polju slabo možemo da uticemo – ipak, trebalo bi voziti sa zatvorenim prozorima i skinuti krovne nosace ukoliko je moguce (savremeni automobili imaju aerodinamicne nosace koji nisu toliko problematicni). Uticaj aerodinamike drasticno raste na brzinama preko 90 km/h, tako da cete primetiti solidnu razliku ukoliko se krecete ovom brzinom ili npr. 130 km/h.

Klima uredjaj koristite samo ukoliko vam je zaista potreban, jer on bez problema podigne potrošnju za citav litar.

Naravno, motor mora da bude u potpunosti ispravan, jer ce u suprotnom gore navedeni saveti biti od male koristi.

Izvor: Auto Vesti