Autonomni automobil kojem nije potreban vozač

Autonomni automobil NissanMultinacionalni proizvođač automobila u Japanu – Nissan, objavio je da će do 2020 godine na tržištu ponuditi nekoliko modela autonomnog automobila, drugim rečima automobila kojem neće biti potreban vozač za upravljanje. U ovaj projekat je uloženo mnogo godina i rezultat ovog neverovatnog automobila je istraživanje koje su sprovodili sa prestižnim univerzitetima kao što su Oxford, Stanford, Carnegie Mellon, MIT, i University of Tokyo.

U Japanu se već uveliko gradi poligon za testiranje ovih vozila koji će biti završen 2014 godine, poligon će sadržati sve elemente grada,sa zgradama, semaforima,  pešacima i ostalim automobilima, kako bi što bliže dočarao stvarni svet. Potencijal nissanovog autonomnog automobila već je demonstriran u SAD-u, pri čemu je u Nissan Leaf ugrađena napredna paleta senzora i računarske opreme, od laserskih skenera, širokokutnih kamera do paketa računarske inteligencije.

Ovaj paket opreme predstavlja nadogradnju postojeće tehnologije Safety Shield koji nadgleda prostor od 360 stepeni oko vozila i u slučaju nepredviđenih okolnosti obaveštava vozača ili samostalno utiče na vožnju. Pomoću ovakve opreme autonomni automobil postaje potpuno samostalan i na osnovu tih informacija može odlučivati pomoću svojih senzora, pa tako na primer,  može menjati trake ili preticati drugo vozilo, a opet nezavisno od recimo informacija koje dobija sa interneta ili nekih drugih spoljnih izvora.

Takođe, treba napomenuti da ovaj autonomni automobil u saradnji sa navigaciskim uređajem može da Vas potpuno samostalno odvede od tačke A do tačke B.