Audi: tradicija duga sto godina

Nemački proizvođač automobila Audi, kod ljubitelja ove marke poznat i kao „gospodar prstenova“, ove godine slavi 100. rođendan. Njegova tradicija u proizvodnji motora i automobila počinje u 19. veku. Na početku je to bio Avgust Horh (August Horch), inženjer i pionir auto-industrije, koji je 1899. godine u Kelnu osnovao fabriku za proizvodnju automobila pod imenom Horch&Cie. Motorwagen Werke“.

Horh je 1904. firmu registrovao kao akcionarsko društvo, ali je novoosnovanu kompaniju ubrzo i napustio zbog različitih stavova u odnosu na članove uprave i nadzornog odbora. Neposredno posle toga, osnovao je drugu kompaniju, a s obzirom na to da je njegovo ime već služilo kao naziv prethodnoj kompaniji, izabrao je značenje svog imena na latinskom jeziku. Audi, dakle, znači isto što i „horch“ na nemačkom – slušati ili osluškivati.

Audi 14 Tip K je prvi automobil s upravljačem na levoj strani u Nemačkoj, a predstavljen je 1921. godine. Dve godine kasnije usledio je Tip M sa šestocilindričnim motorom, dok je 1927. predstavljen Imperator, prvi Audi sa 8-cilindarskim motorom. Front Tip UW, automobil srednje klase kod kojeg se inovativno uvode sinergijski efekti novog koncerna, nastao je 1933. godine. Bitna karakteristika ovog vozila bio je pogon na prednje točkove. Posle njega sledi Wanderer, 2-litarski šestocilindraš, koji je rezultat rada Ferdinanda Poršea (Ferdinand Porsche). U Drugom svetskom ratu ova uspešna priča je prekinuta, a koncern je preuređen u fabriku za proizvodnju oružja.

Uprava je pri kraju rata prebegla u Bavarsku, gde je u septembru 1949. godine nastalo novo akcionarsko društvo, koje je nastavilo tradiciju prethodnog koncerna. Nova era u Ingolštatu započela je 1965. godine, kada Audi postaje deo koncerna Volkswagen. Od tada, pa sve do danas, Audi je svetu podario mnoštvo modela i tehničkih inovacija koje su kasnije postale obaveza svim ostalim proizvođačima, a sama marka Audi postala je jedna od prestižnijih u svetu premijum automobila.

U vreme velike ekonomske krize, 1932. godine, došlo je do fuzije fabrika Audiwerke, Horchwerke, Wanderer i Zschopauer Motorenwerke/DKW u Auto Union AG. Simbol ovog ujedinjenja predstavljala su četiri prstena, do današnjeg dana zaštitni znak marke Audi.

Izvor: Internet Krstarica